Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, și-a încheiat vizita în România cu un dialog despre viitorul Uniunii Europene pe care l-a avut cu cetățenii, cărora le-a răspuns la întrebări legate de țara noastră, dar și despre Brexit.

Juncker a afirmat, în debutul dialogului că are „aproape o poveste de dragoste” cu țara noastră și a promis că se va întoarce destul de curând aici pentru că s-a săturat să vorbească despre România, fără să o fi văzut mai în detaliu.

  • Mă bucur foarte mult să mă aflu în România. Ultima oară când am venit aici era în 2003 și voi pleca destul de curând. Mi-ar plăcea să stau mai multă vreme și cred că mă întorc destul de curând, pentru că m-am săturat să vorbesc despre România fără să o fi văzut mai în detaliu.
  • România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste.
  • În 1997 eram președinte al Consiliului în momentul în care România a fost acceptată drept candidată. Apoi, dețineam președinția luxemburgheză a Consiliului, în perioada de aderare și sunt mândru să fi putut face ce am făcut pentru România și pentru Europa. Într-un cuvânt, iubesc această țară.”
  • Știu că România a avut un parcurs european, dar și descurajări, decepții, iar procesul acesta de ajustare nu a fost unul ușor, în special pentru cei mai nevoiași dintre români.
  • Întotdeauna am admirat curajul dumneavoastră de a gândi, de a spune și a face lucrurile

„Scoateți-vă din cap cum că România nu ar fi egală celorlalte”

Președintele Comisiei Europene consideră că România este o țară a libertății, care a plătit cu sânge pentru libertatea pe care a câștigat-o și nu este nicidecum „un stat de mâna a doua”.

România este o țară a libertății, dar a luptat și a plătit cu sânge pentru acest lucru.

  • În dezbaterile naționale din România aud deseori acest lucru. Nu este adevărat. Și vă dau drept exemplu faptul că, din aprilie, doi vicepreședinți ai Comisiei, președintele, dar și comisari au venit în România. Nu am făcut acest lucru în niciun alt stat membru.

Juncker: „Scoateți-vă din cap această idee, cum că România nu ar fi egală celorlalte. Demnitatea acestui stat este la fel ca a celorlalte. Eu ascult România pentru că o iubesc”.

Președintele Comisiei Europene a vorbit și despre corupția din România, pe care o consideră un rău național ce trebuie eredicat. Juncker a subliniat că trebuie respectată separarea puterilor în stat, dar și că reputația țării nu trebuie să fie afectată negativ de către cei care spun că luptă împotriva corupției, dar în realitate nu fac acest lucru.

  • Consider că este un rău această corupție. Corupția este destul de mare în România, însă România nu este singura țară care cunoaște acest fenomen. Cei care dețin puterea la nivelul societății corup ei înșiși sau se lasă corupți în munca pe care o fac zi de zi și făcând aceasta acționează împotriva intereselor românilor de rând, oamenilor de rând.
  • Corupția este un rău și trebuie să luptăm prin toate mijloacele împotriva acesteia și acesta este unul dintre motivele pentru care am instituit acest mecanism de cooperare și verificare. Eu i-am îndemnat întotdeauna pe conducătorii români să facă tot ce pot împotriva corupției

 Juncker a explicat și că UE încearcă să această țară să meargă mai bine pe drumul dezvoltării, și nu să îi dea lecții, iar un mod prin care Uniunea Europeană face acest lucru îl reprezintă fondurile europene.

  • E nevoie ca România să înțeleagă mai bine cum anume să absoarbă mai bine aceste fonduri destinate pentru dezvoltarea economiei sale, a structurilor sale sociale și a tuturor elementelor importante în ochii cetățenilor.

Președintele Comisiei Europene a vorbit și despre tinerii care părăsesc România.

„Faptul că mulți tineri români pleacă din țară este regretabil. România are nevoie de acești tineri. Înțeleg nevoia acestora de a pleca, tinerii contribuie la reputația țării deoarece fac țării lor o imagine onorabilă, dar în momentul în care condițiile materiale se vor îmbunătăți trebuie să se întoarcă pentru că locul loc este aici. Cu ajutorul lor România va ajunge să aibă același nivel de trai precum în alte state”, este de părere Juncker.

Totodată, președintele Comisiei Europene a scuzat întârzierile României în cadrul UE, spunând că este vina istoriei.

  • Tratatul de la Ialta a făcut astfel încât România să fie despărțită de restul Europei. Această situație a fost corectată, pentru că dumneavoastră ați ales să nu fiți sub istorie, ci să faceți istorie. Economia însă nu are inimă, nu raționează la reflexele și impulsurile nobile ale momentului. Nu inspiră același entuziasm în viața popoarelor.
  • Din acest motiv a fost nevoie și va fi nevoie ca România să recupereze timpul pierdut. Trebuie să spun însă că în ultimii zece ani și chiar înainte de a fi membră în UE, deci în faza sa de pre-aderare, România a făcut multe progrese.

„Acum România nu trebuie să se dezvolte în sensul greșit. România își urmează parcursul obișnuit pe calea succesului către mai multă bunăstare.”

Brexitul, la fel de dezastruos ca și distrugerea URSS de Gorbaciov

Președintele CE a atins și subiectul Brexitului, după ce a fost întrebat care sunt motivele pentru care Marea Britanie a ales să iasă din Uniunea Europeană și dacă cumva respectivele nemulțumiri pot împinge alte state să ia decizii similare.

(video: Calea Europeană)

„Consider că e o țară civilizată, mult mai avansată decât altele și a luat această hotărâre. Ce nu i-a convenit? Consideră că a alocat fonduri mai multe și au beneficiat alte țări de ele? Se simte păcălită sau din alte motive?”, l-a întrebat opincarul Alexandru Ilinca pe Jean-Claude Juncker.

Președintele Comisiei Europene crede că principalul motiv pentru care Marea Britanie a votat pentru Brexit a fost unul intern. În plus, el a comparat momentul în care premierul britanic la acea vreme, David Cameron, a decis organizarea referendumului privind ieșirea din UE cu distrugerea URSS de căre Gorbaciov.

„Nu știu de ce au decis britanicii să iasă din Uniunea Europeană. Suntem un continent mic, avem o problemă demografică majoră, ne pierdem influența economică. Doar uniți putem fi puternici. Cred că britanicii au ales Brexit din motive interne. Am cunoscut două mari distrugeri în viața mea: distrugerea URSS de către Gorbaciov și faptul că David Cameron a riscat viitorul țării sale în referendum”, a răspuns Juncker.

„Cred că este o greșeală majoră, în acest moment și în perspectiva viitorului, pentru că nu cred că o țară mare, cum e Marea Britanie, este mai puternică în afara UE decât în interiorul ei, pentru că dacă ești în interiorul UE poți să influențezi procesul decizional, poți să afectezi gândirea celorlalți”, este de părere șeful CE.

„Sigur că și Comisia Europeană a făcut la rândul său greșeli, mai ales precedenta comisie. Și Comisia mea, evident”, a completat președintele CE.

Vor urma alte țări exemplul Marii Britanii?

„Nu. Vor vedea la autopsie că nu a meritat”, a răspuns categoric Juncker.

De altfel, răspunsul la această întrebare a fost singurul pe care președintele CE l-a oferit în limba engleză, în condițiile în care pe parcursul întregii dezbateri a preferat să vorbească în limba franceză.

„Nu vor mai exista state care să adere la UE înaintea terminării mandatului meu”

Președintele Comisiei Europene a ținut să precizeze, în cadrul dialogului cu cetățenii români, că până la finalizarea mandatului său, niciun alt stat nu va mai adera la Uniunea Europeană.

„Nu vor mai exista state care să adere la UE înaintea terminării mandatului meu de președinte al Comisiei Europene deoarece niciunul nu îndeplinește criteriile. (...) Dacă Turcia va adera, situația va fi complicată deoarece avem de a face cu anumite tendințe care nu sunt neapărat pro-europene. La fel este și cazul Republicii Moldova”, a afirmat Juncker.

Juncker: „Societatea românească a demonstrat în ultimele luni că nu lasă să i se răpească unul dintre cele mai importante drepturi și am admirat cetățenii români pentru ce au făcut la începutul acestui an. (...) România nu este un stat de mâna doua, deși aud de multe ori acest lucru. România este egală celorlalte și are demnitatea la fel ca toate celelalte 27 de state membre.”