La șase săptămâni după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și cu două săptămâni înainte de alegerile europene, liderii UE se vor întâlni la Sibiu pentru a reflecta cu privire la agenda strategică ce va orienta activitatea UE în următorii ani

„Europenii merită mai mult decât incertitudine și obiective confuze. Ei merită intenții clare, nu aproximări sau jumătăți de măsură”, a susținut miercuri, în discursul privind Starea Uniunii, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

În discursul susținut în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European, Juncker a spus că politicienii europeni au multe de făcut până în data de 9 mai 2019, când liderii UE se vor reuni la summit-ul de la Sibiu.

„Summit-ul de la Sibiu este momentul în care trebuie să le oferim tuturor europenilor o perspectivă convingătoare pentru viitor”, a spus șeful Comisiei.

În acest scop, Juncker a enumerat câteva direcții înspre care eforturile UE ar trebui să se concentreze, dar eurodeputatul Siegfried Mureșan atrage atenția că, astfel, Comisia Europeană stabilește agenda de priorități pentru un semestru european care ar fi trebuit înaintată de Guvernul României care deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului viitor.

„Dar, din păcate, cu mai puțin de 4 luni înainte de a prelua președinția, Guvernul Dăncilă a prezentat până acum, în loc de priorități concrete, doar o listă lungă în care au fost menționate aproape toate subiectele de pe agenda europeană din ultimii ani. Deși preluăm pentru prima dată președinția UE și deși vom găzdui un summit al Uniunii Europene într-un moment extrem de important pentru viitorul Uniunii, Guvernul Dăncilă nu a reușit să înainteze o agendă concretă”, a declarat Mureșan, membru al PNL și al grupului popularilor din Parlamentul European.

„Sunt de apreciat eforturile pe care Comisia Europeană și președintele Jean-Claude Juncker le fac de un an încoace pentru a pune Sibiul și România pe harta Uniunii Europene, dar o mare parte din această oportunitate nu va putea fi fructificată cu actualul Guvern care este total nepregătit”, a mai declarat Siegfried Mureșan.

Care sunt obiectivele pe care ar trebui să se concentreze UE până la summit-ul din Sibiu în opinia lui Juncker? 

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia

UE ar trebui să ratifice Acordul de parteneriat dintre UE și Japonia. UE și Japonia formează împreună cea mai mare zonă de liber schimb din lume, cu aproape o treime din produsul intern brut mondial, iar acordul ar putea duce la o creștere a exporturilor anuale ale UE către Japonia cu 13,2% (sau 13,5 miliarde de euro).

Cadrul financiar multianual

Până la Summitul de la Sibiu, statele membre, Parlamentul European și Comisia ar trebui să fi ajuns la un acord de principiu privind bugetul UE de după 2020. Comisia a făcut o propunere de buget în mai care a stârnit numeroase critici, dar Executivul european ar vrea ca până la finele mandatului său, după alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, negocierile privind bugetul pentru 2021-2027 să se încheie, o țintă considerată extrem de ambițioasă de mulți observatori.

Deși toate statele vor ca UE să dea mai mulți bani pentru cercetare sau programele Erasmus, țările membre recunosc că este nevoie ca blocul să aloce bani pentru apărare și securitate, dimensiunea bugetului este încă o problemă spinoasă, dată fiind ieșirea Marii Britanii, care este acum un contributor net la bugetul UE.

Mai mult, Juncker a propus un nou parteneriat cu Africa, care prevede creșterea investițiilor UE pe acest continent cu 23% în viitorul buget al UE.

Uniunea economică și monetară

Juncker vrea un rol mai proeminent al euro pe scena finanțelor internaționale. „Aceasta este a doua cea mai utilizată monedă de rezervă din lume, 60 de țări legându-și monedele de moneda euro într-un fel sau altul. Cu toate acestea, trebuie să facem mai mult pentru ca moneda noastră unică să își poată îndeplini în totalitate rolul pe scena internațională”, a spus Juncker.

Pâna la sfârșitul anului, Comisia va prezenta noi măsuri pentru întărirea rolului euro pe piețele mondiale. „Euro trebuie să devină fața, dar și instrumentul unei noi Europe, mai suverane”, a declarat Juncker. El a adăugat că acest lucru presupune mai întâi întărirea Uniunii Monetare, pentru care Comisia a anunțat deja anumite măsuri.

„Dar trebuie să mergem mai departe. Este absurd ca Europa să își plătească 80% din importurile de energie - în valoare de 300 de miliarde de euro pe an - în dolari americani, în condițiile în care numai aproximativ 2% din importurile respective provin din Statele Unite. Este absurd ca firme europene să cumpere cu dolari avioane fabricate în Europa”, a spus șeful Comisiei.

O politică externă mai puternică

Uniunea Europeană ar trebui să își consolideze vizibil politica externă și să devină un veritabil actor la nivel mondial. Ar trebui să poată, în mai mare măsură, să modeleze evenimentele mondiale și să își asume responsabilitățile internaționale, susține Juncker.