Margaritis Schinas a anunțat miercuri că, în urma demisiilor Corinei Crețu și Andrus Ansip, portofoliile lor vor fi preluate temporar de Johannes Hahn, respectiv Maros Sefcovici. Viorica Dăncilă îl propusese pe Ioan-Mircea Pașcu în locul lui Crețu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat încă de luna trecută, într-un interviu acordat Bild, că acei comisari care pleacă în Parlamentul European nu ar trebui să fie înlocuiți, pentru că această măsură ar avea costuri mari, iar în cele patru luni rămase până la instalarea noii Comisii, Executivul UE poate suplini munca celor care aleg portofoliul de eurodeputat. 

Nici România, nici Estonia nu au ascultat sugestia sa, venind cu propuneri pentru înlocuirea comisarilor Corina Crețu (Politica Regională) și Andrus Ansip (Piața Digitală). Premierul Viorica Dăncilă a anunțat săptămâna trecută că Ioan-Mircea Pașcu a fost votat în CEx pentru funcția de comisar intermediar pentru Politică Regională.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a anunțat că Juncker a decis ca portofoliile celor doi să fie preluate temporar de alți doi comisari.

”Cu experiența de vicepreședinte pentru Uniunea Energetică și de coordonator de proiecte, vicepreședintele Sefcovici are expertiza și conexiunile necesare, fiind persoana ideală pentru asigurarea continuității în Piața Unică Digitală în această perioadă de tranziție. Comisarul Hahn, responsabil de Politicile de Vecinătate și de Negocierile pentru Extindere, a deținut portofoliul Politicilor Regionale în mandatul precedent în cadrul Comisiei Europene, astfel că are toate cunoștințele și contactele necesare pentru gestionarea temporară a Politicilor Regionale", a precizat Schinas.