Luni (30 martie) președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a anulat vizita plănuită în Ucraina, din motive de sănătate. Comisia Europeană urmează să organizeze în locul acestei vizite un summit UE-Ucraina, care va avea loc la Kiev. Plănuit pe data de 27 aprilie, summit-ul va aduna la un loc șefi de stat și de guverne din cele 28 de țări membre. 

Vizita în Ucraina urma să fie prima întrunire bilaterală peste hotare a președintelui Juncker, plănuită alături de Înaltul Reprezentant al Politicii Externe a UE, Federica Mogherini.

Cu toate acestea, administrația prezidențială din Kiev a anunțat sâmbătă că vizita oficialului UE a fost anulată, în urma unei discuții telefonice pe care Juncker a purtat-o cu Popoșenko, fiind motivată de probleme de sănătate neprevăzute.

Din câte se pare, Juncker ar fi suferit o operație minoră pentru a-și trata pietrele la rinichi, după cum susține purtătorului de cuvânt al președintelui CE.

Părțile au convenit însă să planifice o nouă dată pentru vizita [n.r. în Ucraina], și au confirmat faptul că summit-ul UE-Ucraina va fi organizat pe 27 aprilie, după cum se precizează în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Vestea privind summit-ul care urmează să aibă loc la Kiev, vine pe fondul încercării de încetare a focului între separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și forțele guvernamentale, intrat în viguare la mijlocul lunii februarie 2015.

Astfel, Ucraina se aștepată ca summit-ul din aprilie să se adreseze cererii președintelui Poroșenko de menținere a păcii și monitorizare a armistițiului semnat între Kiev și rebelii pro-ruși.

De asemenea, în cadrul acestui summit, oficialii vor discuta și acordarea unui posibil ajutor pentru economia Ucrainei, în condițiile în care Parlamentul European a aprobat, pe 18 martie, acordarea unui nou ajutor economic în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina din care, două treimi vor fi acordate până la sfârșitul acestui an.

Împrumutul UE va fi oferit ca parte a unui program al Fondului Monetar Internațional menit să mobilizeze aproximativ 40 miliarde de dolari. FMI a aprobat deja un împrumut de 17.5 miliarde dolari, ca parte a acestui pachet, în schimbul punerii în aplicare cu succes de către guvernul ucrainean a reformelor politice și economice.

Organizarea summit-urilor anuale este specificată și în Acordul de Asociere semnat de Ucraina în iunie 2014.

Articolul integral poate fi consultat pe EurActiv.com