Comisarul pentru Buget și-a cerut scuze pentru afirmațiile sale privind alegerile din Italia, dar citatul de pe Twitter care a dus la critici din partea lui Jean-Claude Juncker și Donald Tusk nu era exact.

Comisarul european pentru Buget, germanul Gunther Oettinger, e din nou în centrul unui scandal, în urma unui interviu acordat postului de televiziune Deutsche Welle.  

De vină a fost un citat greșit postat pe Twitter de un jurnalist de la Deutsche Welle, care a creat falsa impresie că oficialul CE i-a sfătuit pe italienii să se supună presiunii piețelor financiare atunci când decid cu cine votează, scrie Welt Online.

În cadrul interviului, Oettinger a făcut referire la neliniștea de pe piețele financiare cu privire la situația politică din Italia. "Nu pot decât să sper că aceasta (neliniștea piețelor financiare) va juca un rol în campania electorală în sensul unui semnal de a nu încredința responsabilitatea guvernării populiștilor de stânga și de dreapta”, a spus el.

Scandalul a pornit însă de la un citat pe Twitter postat de jurnalistul care a realizat interviul, înainte ca acesta să fie difuzat. "Piețele îi vor învăța pe italieni să aleagă corect", a fost mesajul postat inițial, ulterior fiind șters și înlocuit cu cel corect. Nu înainte ca la Bruxelles și în Italia să apară un val de indignare la adresa comisarului german.

”Vă rog să respectați alegătorii. Suntem aici ca să îi servim, nu să le ținem predici", a fost replica președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reacționat, declarând că "soarta Italiei nu se află în mâinile piețelor financiare”. 

"Destinul Italiei trebuie hotărât în Italia, nu la Bruxelles, chiar dacă avem un patrimoniu comun: Europa", a spus și comisarul pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. 

Matteo Salvini, liderul partidului Liga, de extremă dreapta, a cerut demisia rapidă a lui Oettinger. "Bruxellesul nu are pic de rușine". "Germanul Oettinger" amenință italienii cu piețele financiare. "Nu mi-e frică", a scris Salvini pe Twitter.

Jurnalistul de la Deutsche Welle și-a cerut scuze pentru faptul că l-a citat greșit pe comisar. 

Încercând să se apere, Oettinger a dat share la mesajul cu scuzele jurnalistului, după ce anterior făcuse același lucru și cu citatul greșit. Comisarul Oettinger și-a cerut apoi scuze, precizând că respectă voința alegătorilor din fiecare țară.