Negocierile de aderare a Turciei la UE sunt de mult timp într-un punct mort. Dar niciuna dintre părți nu vrea să fie cea care renunță.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat că Turcia se îndepărtează de Europa „cu pași uriași”, într-un interviu publicat luni în cotidianul german Bild, citat de Agerpres.

Potrivit președintelui executivului european, „Turcia nu suportă căldura din bucătăria europeană și prin urmare încearcă să dea vina pe Uniunea Europeană pentru eșecul negocierilor de aderare”.

Jean Claude Juncker a subliniat însă că dorește să prevină un eșec al acestor negocieri, argumentând că mare parte din societatea civilă din Turcia este în favoarea Europei. „Trebuie să-i susținem, nu să-i dezamăgim”, a menționat Juncker. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus duminică, în Parlamentul de la Ankara, că Turcia „nu mai are nevoie să adere la Uniunea Europeană”, dar nu va abandona în mod unilateral negocierile cu UE.

Potrivit Reuters, Erdogan a susținut că guvernul de la Ankara este dezamăgit că UE nu a evaluat corect amenințarea cu care se confruntă Turcia și nu a răspuns cererilor de a extrăda suspecți în tentativa de lovitură de stat de anul trecut. „UE ne-a trădat în lupta contra terorismului”, a spus Erdogan, care a susținut totuși că blocul european are nevoie de Turcia.

De cealaltă parte, Juncker susține că de vină pentru răcirea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia este chiar guvernul turc, dar șeful executivului european s-a ferit să susțină declarația cancelarului german Angela Merkel - făcută în campania electorală dinaintea alegerilor de duminica trecută - conform căreia Turcia nu ar trebui să adere la UE.

După puciul eșuat din iulie 2016, relațiile dintre UE și Turcia s-au răcit considerabil, europenii criticând opresiunea declanșată de regimul de la Ankara asupra presupușilor conspiratori, în timp ce guvernul lui Erdogan a acuzat occidentalii de lipsa de colaborare pentru judecarea suspecților.