Președintele CE, Jean-Claude Juncker, a sugerat, miercuri, că Uniunea Europeană va primi noi membri, dar a subliniat că nu toate țările vor putea merge cu aceeași viteză, astfel că unele state vor lua deciziile, iar altele vor fi ”pe orbită”.

"Nu va fi posibil ca 33, 34, 35 de state să meargă cu aceeași viteză. Va trebui să regândim arhitectura europeană”, a declarat șeful Executivului european, într-un dialog cu cetățenii, în cadrul „Zilelor Bruxelles-lui”'.

El a respins ideea unui ”nucleu dur” de state, dar a admis că ar putea exista ”un grup de state care iau decizii împreună” și care fac totul împreună, în timp ce altele vor fi ”pe orbită”, scrie Le Parisien.

Ideea unei Europe cu două viteze nu este nouă, ea fiind vehiculată în trecut de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și de alți lideri din UE. Este însă pentru prima dată când un  oficial de rang înalt de la Bruxelles evocă un astfel de scenariu.

Declarațiile sale reprezintă o abatere clară de la linia predecesorului său, Jose Manuel Barroso, care s-a opus unei Europe cu două viteze.

Nu va avea loc un Brexit

Juncker a reiterat faptul nu va exista un Brexit, întrebat despre posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE, în cazul în care vor eșua negocierile privind redefinirea raporturilor Londrei cu blocul comunitar.

”Mi-am petrecut trei ani din viața mea pentru a evita un Grexit, nu voi petrece alți trei ani din viața mea pentru a facilita un Brexit”, a comentat el.

Întrebat dacă nu ar trebui lăsată Marea Britanie să părăsească UE pentru a avansa mai rapid către o Europă federalistă, Jean-Claude Juncker a apreciat că ”nu este momentul să facem teologie instituțională”.