Președintele CE va solicita mandate de negociere a unor noi acorduri de liber schimb și va propune un cadru de monitorizare a investițiilor străine, ca parte a unui pachet comercial care va fi anunțat în timpul discursului său privind Starea Uniunii.

Comerțul va juca un rol major în discursul lui Jean-Claude Juncker în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, de pe 13 septembrie. Dacă ultimul an, a fost mai mult despre promovare decât despre propuneri, anul acesta va fi fix invers, a spus un oficial pentru EurActiv.com.

Juncker va cere acordul statelor membre pentru a lansa negocierea unor acorduri de liber schimb cu mai multe țări. Funcționarii au refuzat să confirme numele țărilor, dar au spus că vor fi parteneri importanți și au arătat spre liderii care s-au întâlnit cu președintele Comisiei Europene în timpul recentei reuniuni a G20 de la Hamburg. Acolo, Juncker a purtat discuții bilaterale cu Noua Zeelandă, Australia, Vietnam și Argentina.

UE a semnat deja un acord de liber schimb cu Vietnamul în 2015 și negociază un acord cu Mercosur, blocul sud-american care include Argentina.

Comerțul a devenit o prioritate pentru Comisia condusă de Juncker. Este considerat un motor important al creșterii. Dar fluxul liber de bunuri și servicii este privit cu o îngrijorare din ce în ce mai mare de către cetățeni, deoarece sunt tranzacții comerciale prudente în spatele ușilor închise care, în cele din urmă, ar putea reduce standardele de sănătate și de mediu.

În plus, țările orientate spre comerț, inclusiv Germania, s-au alăturat taberei statelor protecționiste, precum Franța, după ce unele dintre companiile sale de vârf au fost achiziționate de investitori străini, în special din China.

Pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor și guvernelor naționale, Juncker este așteptat să anunțe un regulament care să conțină linii directoare pentru a ajuta statele membre să creeze proiecte de legi care să vizeze investițiile străine. În paralel, va propune un cadru european pentru a aborda achizițiile străine printr-o abordare unificată.

Oficialii nu au dorit să detalieze câtă putere va cere Executivul UE pentru a controla investițiile externe, dar eforturile președintelui francez, Emmanuel Macron, de a impune un mecanism de monitorizare a investițiilor străine la nivelul Uniunii au fost primite cu scepticism de către majoritatea liderilor în urmă cu două luni.

Un înalt oficial UE a reamintit că documentul Comisiei privind globalizarea a inclus deja o idee similară. Scopul este de a prezenta un pachet echilibrat care să includă instrumentele de screening pentru a satisface tabăra protecționistă și noile mandate de negociere a ALS pentru cei care au acceptat piețele deschise.

Industrie și economie

Juncker va anunța, de asemenea, modificări privind politica industrială. El urmărește să sublinieze punctele forte ale Europei în acest domeniu și ceea ce s-a făcut pentru a face față tendințelor, inclusiv procesul de automatizare, Internetul Obiectelor și inteligența artificială.

În luna mai, statele membre au transmis Comisiei că vor oferi o "strategie globală pentru politica industrială a UE pentru viitor", care să includă obiective strategice pe termen mediu și lung. Capitalele au solicitat măsuri concrete și o evaluare a impactului măsurilor adoptate în acest domeniu de la începutul anului 2015.

Strategia ar trebui inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2018 și ar trebui să fie pregătită la timp pentru Consiliul European din primăvara anului viitor.

Juncker urmează să abordeze propunerile deja depuse în ultimele luni, printre care numirea unui nou "superministru" de finanțe pentru zona euro și consolidarea rolului Mecanismului european de stabilitate. Cu toate acestea, el nu consideră că este o prioritate pentru crearea unui buget pentru zona euro, una dintre propunerile emblematice ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Funcționarii au explicat că gândirea președintelui este că, în urma ieșirii Marii Britanii din UE, 85% din PIB-ul Europei aparține deja zonei euro. Prin urmare, prioritatea ar trebui să fie încurajarea celor care nu fac parte din moneda comună să adere la euro, în loc să creeze distincții "artificiale".

Asistenții lui Juncker au semnalat că discursul președintelui CE va fi o oportunitate de a face propuneri de lungă durată și de a depăși obstacolele restante.