Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, cunoscută pentru protestul său anti-război după ce a apărut într-un buletin de știri pro-Kremlin pentru a denunța ofensiva din Ucraina, va fi corespondenta cotidianului german Die Welt.

„Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Ei vă mint. Rușii sunt împotriva războiului", este mesajul pe care jurnalista Marina Ovsiannikova l-a transmis luna trecută publicului televiziunii de stat Rusia 1.

Ovsiannikova, editor al televiziunii de stat ruse, a fost arestată la scurt timp după apariția la televizor. Ea a fost eliberată și a primit o amendă de 250 de dolari. Jurnalista riscă urmărirea penală și o pedeapsă de ani de închisoare, în condițiile unei legi recente care condamnă răspândirea de „informații false” despre armata rusă și despre așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina.

Ea a refuzat oferta de azil primită de la președintele Emmanuel Macron.

„Nu vreau să-mi părăsesc țara. Sunt patrioată, fiul meu și atâtra altele. Nu vrem să plecăm sub nicio formă, nu vrem să mergem nicăieri", a spus jurnalista într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel. 

Mulți ucraineni au pus la îndoială gestul ei, susținând că e o încercare a Kremlinului de a spăla imaginea rușilor. Ulterior, ea s-a pronunțat împotriva sancțiunilor internaționale care-i afectează pe cetățenii obișnuiți.

În primul său material publicat de Die Welt, ea explică de ce a făcut acest pas: „Viața mea este împărțită între înainte și după. La un moment dat, principiile morale sunt mai importante decât bunăstarea, liniștea sufletească și viața tihnită. Războiul din Ucraina a fost punctul de cotitură, iar tăcerea nu mai era o opțiune”.