Jurnalista ungară Petra Laszlo, filmată în timp ce punea piedică și lovea cu piciorul refugiați sirieni care treceau frontiera din Serbia în Ungaria în timpul crizei migrației, a fost recompensată cu un premiu finanțat din bani publici, relatează AP.

Cameramana Petra Laszlo, concediată de televiziunea extremei drepte ungare la care lucra după ce a fost filmată punând piedică și lovind cu piciorul refugiați sirieni, a fost recompensată pentru un documentar despre Revoluția ungară din 1956 împotriva dominației sovietice.

Laszlo a reușit să evite lumina reflectoarelor, însă doar până vineri, când un ziar local a publicat o fotografie în care apare acceptând premiul pentru un documentar care a fost finanțat cu fonduri publice despre revolta ungară împotriva dominaiei sovietice din 1956 - un conflict care a obligat 200.000 de refugiați unguri să fugă din țară.

Filmul a primit, în cadrul Festivalului Lakitalek, organizat de către Sandor Lezsak, un parlamentar din cadrul Partidului Fidesz al premierului Viktor Orban, un premiu în valoare de un milion de forinți (aproximativ 3.250 de euro) dintr-un buget alocat de Guvern Comisiei însărcinate cu oraganizarea ceremoniilor și susținut de Academia Ungară de Artă.

Jurnalista a primit premiu în calitate de editor al documentarul de 32 de minute, numit "Nemzetidegen" ("Străini națiunii"), al cărui regizor este soțul ei, Gabor Laszlo.

Informația apare cu doar câteva zile înainte de marcarea a 60 de ani de la Revoluție (23 octombrie - 10 noiembrie 1956) și aduce în prim-plan criza migrației de anul trecut din Ungaria, un subiect sensibil, pe care Guvernul vrea să îl evite printr-un calendar bine pus la punct al ceremoniilor oficiale.

Ungaria, de altfel, a încercat să anuleze și orice comparație între sutele de mii de refugiați, inclusiv sirieni, care au înfruntat dificultăți extreme în timpul traversării Ungariei anul trecut și cei 200.000 de refugiați unguri care au fugit din țară în 1956 și au primit azil în Occident.

Imaginile cu Laszlo care lovea cu picioarele sirieni - inclusiv un bărbat care își ducea fetița în brațe - au devenit un simbol al haosului din Europa în timpul crizei migrației după ce au fost difuzate în întreaga lume.

Opoziția ungară a protestat față de recompensarea filmului lui Laszlo, potrivit The Associated Press.