Jurnalistul turc Kamil Demirkaya a declarat joi că nu își dorește să fie extrădat în Turcia din cauză că justiția de acolo nu funcționează, iar jurnaliștii și cadrele didactice sunt "o țintă"

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiția nu funcționează corect în Turcia. Există tortură și alte modalități mai puțin ortodoxe care se folosesc față de persoanele cercetate. (...) La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. (...) Recent, din Republica Moldova au fost extrădați 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulți ziariști de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimiși la închisoare, precum și rude de-ale mele", a declarat Kamil Demirkaya, scrie Agerpres.

El a explicat că, oficial, autoritățile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon instalată o aplicație (bylock), folosită de susținătorii predicatorului Fethullah Gulen.

"Acuzațiile oficiale, care au fost trimise și în România, se referă la faptul că am avut conturi și bani într-o bancă ce a fost înființată legal în Turcia și faptul că am avut instalat pe telefon o aplicație, care este deschisă către toți utilizatorii. Motivul real este faptul că am fost cadru didactic și manager al unor școli afiliate a ceea ce se știe ca fiind rețeaua Gulen, școli din întreaga lume care aderă la principiile domnului Gulen. (...) Este o aplicație care este deschisă tuturor utilizatorilor. Datorită faptului că foarte mulți apropiați principiilor domnului Gulen foloseau această aplicație, au considerat ca fiind aplicația simpatizanților lui Gulen. (...) A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există", a spus jurnalistul turc.

Tot acum, el a anunțat că a depus o cerere de azil în România.

"Azi dimineață, am fost să depunem o astfel de cerere. Până în momentul de față, nu am simțit nevoia, pentru că aveam acte legale, permis de ședere, contract de muncă în România. Având totul în regulă, nu ne-am gândit că vom ajunge într-o astfel de situație. (...) Am rude încarcerate în Turcia. Socrul meu, în perioada în care eu eram în România, a venit într-o vizită la noi. Când s-a întors în Turcia, a fost reținut timp de două zile pentru interogatoriu", a povestit Kamil Demirkaya.

Magistratul de la Curtea de Apel București, care se ocupă de acest caz, a decis să amâne procesul pentru 14 decembrie, pentru a da posibilitatea lui Kamil Demirkaya să aducă probe în favoarea sa.

Jurnalistul a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să trimită în instanță cererea de extrădare emisă de autoritățile turce pe numele acestuia.Publicația "Zaman România" susține că autoritățile turce au emis un mandat de extrădare pe numele lui Kamil Demirkaya la ordinul președintelui Turciei, Recep Erdogan.

"Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației 'Zaman România', fost director general al ziarului 'Zaman Bulgaria', a fost ridicat în această dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan. Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru 'Zaman România', având un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018, și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul IGPR", se arăta într-un comunicat al publicației 'Zaman România'.