Tribunalul federal australian a respins, duminică, apelul depus de tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, împotriva anulării vizei sale și a deportării din Australia, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Verdictul anunțat de judecătorul șef James Allsop a venit în urma unei decizii unanime a celor trei judecători care au participat la audierea cazului la Tribunalul Federal al Australiei.

Această decizie înseamnă că Djokovic, nevaccinat contra Covid-19 și intrat în Australia în baza unei excepții medicale, nu mai poate întreprinde alter acțiuni legale și astfel nu își va putea apăra titlul de campion la turneul Australian Open, care începe luni și ar putea primi o interdicție de trei ani de a intra în Australia.

Djokovic, care a petrecut noaptea în centrul de detenție pentru imigranți, trebuia să joace în primul tur la Melbourne contra conaționalului Miomir Kecmanovic, dar va fi înlocuit pe tabloul principal cu un ''lucky loser''.Cei trei judecători au deliberat ceva mai mult de două ore înainte ca Allsop să anunțe verdictul, după ce ambele părți și-au susținut punctele de vedere.

Pentru a avea câștig de cauză la apel, echipa legală a lui Djokovic trebuia să demonstreze că ministrul Imigrației, Alex Hawke, cel care i-a anulat vineri viza sârbului, a acționat în afara prerogativelor sale sau că decizia sa a fost una irațională, iar judecătorul șef Allsop a indicat că judecătorii nu au putut aprecia fondul cauzei.

Avocatul lui Djokovic, Nick Wood, s-a axat pe trei aspecte, că nu e există o dovadă că prezența sportivului va duce la o creștere a sentimentului anti-vaccinare, pe lipsa ideii că Djokovic s-ar opune vaccinării și pe faptul că Hawke nu a luat în considerare că deportarea multiplului campion va duce la o susținere a cauzei anti-vaccinării.

Avocatul lui Hawke, Stephen Lloyd, a contestat acuzațiile formulate la adresa ministrului: ''Ministurl a fost conștient că decizia sa de a anula viza va duce la unele proteste, dar ministerul a fost preocupat în principal de faptul că lui Djokovic va încuraja oamenii să-i susțină poziția, iar acest lucru ar pune în pericol sănătatea australienilor''.

Lloyd a făcut referire și la grupările anti-vaccinare, care ''îl tratează pe Djokovic ca pe un erou''.

''Este o persoană de mare interes care în multe aspecte este un model pentru mulți oameni. Prezența sa în Australia ar prezenta mai puternic părerile sale anti-vaccinare în rândul australienilor. Oamenii folosesc sportivii de înalt nivel pentru a promova idei și cauze tot timpul. Legătura sa cu această cazuă există, chiar dacă vrea sau nu'', a subliniat Lloyd.

Ministrul Imigrației, Alex Hawke, i-a anulat, vineri, viza de Australia liderului mondial, pe motive de ''interes public''.

''Astăzi mi-am exercitat puterea în temeiul secțiunii 133C(3) din Legea privind migrația de a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate și bună ordine, pe motiv că era în interesul public să fac acest lucru. În luarea acestei decizii, am luat în considerare cu atenție informațiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, Forța Australiană de Frontieră și dl Djokovic'', a spus ministrul Imigrației într-un comunicat.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reținut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obținută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autoritățile australiene, a fost revocată.

Luni 10 ianuarie, Djokovic a obținut în justiție anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenționată" în declarația sa de călătorie făcută în fața autorităților australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greșită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.

Guvernul australian a salutat decizia Tribunalului Federal al Australiei, mai spune sursa citată.

"Politica fermă de apărare a frontierelor Australiei ne-a menținut în siguranță în timpul pandemiei" de COVID-19, a afirmat ministrul australian pentru imigrație, Alex Hawke, într-un comunicat. "Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge aici și guvernul Morrison este ferm decis să apere această poziție", a adăugat ministrul.

Novak Djokovic deține recordul de titluri de Mare Șlem câștigate (20), împreună cu Rafael Nadal și Roger Federer. Djokovic este și deținătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) și campionul en titre.