Licența ziarului independent Novaia Gazeta a fost revocată de o instanță din Moscova, la câteva luni după ce publicația a fost silită să-și înceteze activitatea din cauza noii legi pe tema cenzurii la nivelul întregii țări, anunță Forbes.

Potrivit agenției de presă TASS, o instanță locală din Moscova a revocat licența ziarului Novaia Gazeta după ce, Rozkomnadzor, forul tutelar de control al presei, a decretat că ziarul nu a prezentat documentele necesare legate de o schimbare a proprietarului, survenită în 2006. 

Dmitri Muratov, redactorul-șef al publicației a declarat că verdictul nu vizează decât ediția tipărită a ziarului Novaia Gazeta, dar Curtea Supremă a Rusiei audiază și un dosar cu privire la ediția online a ziarului.

Într-o altă declarație, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a subliniat următoarele: "Suntem extrem de îngrijorați de verdictul instanței… verdicul pronunțat împotriva publicației Novaia Gazeta este o nouă lovitură dată independenței presei ruse, a cărei activitate a fost astfel compromisă în continuare prin restricții de ordin legal, sporind tot odată controlul statului în urma atacului pe care Federația Rusă l-a lansat împotriva Ucrainei”. 

Fondată în 1993, „Novaia Gazeta” este cunoscută pentru achetele sale consistente privind corupția elitelor rusești și gravele încălcări ale drepturilor omului, în special în Cecenia. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la crearea să, amintește France 24.

Sursa: RADOR