În timp ce la Sofia a domnit un interregn în urma înlocuirii guvernului politic al lui Kiril Petkov cu guvernul interimar al președintelui Rumen Radev, la 350 km de capitală, lângă Karnobat, depozite de muniție au explodat.

Potrivit proprietarului acestora, Emilian Ghebrev, producător și dealer de arme, „nu este vorba de un incendiu obișnuit”, deoarece cu puțin timp înainte de explozie, sistemul de pază a detectat o încălcare a perimetrului exterior din jurul depozitelor, scrie Kapital. În acestea, potrivit spuselor sale, era depozitată muniție de care „nu mai era nevoie, comandată de alte companii, despre care încă nu s-a decis dacă să fie distrusă sau prelucrată”. Acesta nu este primul incident la depozitele de producție militară ale lui Ghebrev.

De-a lungul anilor, au avut loc explozii în alte două locuri de depozitare a muniției, precum și la un depozit din Cehia. Vizavi de toate au existat suspiciuni că ar avea o legătură cu Rusia, deoarece producția distrusă era destinată țărilor neprietene Rusiei, cum ar fi Georgia și Ucraina. A avut loc și o tentativă de asasinat împotriva lui Ghebrev însuși prin otrăvirea lui cu Noviciok, în spatele căruia se află probabil serviciilor secrete rusești.

În cazul depozitelor de la Karnobat și al muniției depozitate acolo pentru eliminare, se poate presupune în mod întemeiat că aceasta au fost de fapt destinate exportului către Ucraina prin țări terțe (aceasta este una dintre modalitățile prin care Bulgaria sprijină armata ucraineană) și din acest punct de vedere exploziile pot fi, de asemenea, un avertisment.

Ancheta nu a clarificat încă dacă incendiul a fost intenționat sau un accident, dar a coincis cu un moment cheie al schimbării puterii în Bulgaria. În locul guvernului lui Kirill Petkov, care a condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei și a sprijinit cu arme armata ucraineană, vine un guvern interimar al președintelui, care are o poziție mult mai moderată pe această temă. Iar oamenii din administrația sa, care acum ocupă funcții înalte în ramurile executive, au criticat poziția pro-ucraineană a cabinetului Petkov. 

Tema armelor pentru Ucraina va fi importantă și pentru cabinetul interimar

Evident, subiectul va continua să fie important și pentru cabinetul interimar, deoarece în cadrul prezentării priorităților noului guvern, Rumen Radev a anunțat că prima sarcină a miniștrilor săi este „să nu implice Bulgaria într-un război”. Radev a atacat guvernul lui Kiril Petkov cu același argument, în urmă cu ceva timp, când cabinetul a condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina și a fost discutată problema dacă Bulgaria ar trebui să furnizeze arme statului ucrainean.

Subiectul ajutorului militar a fost și mai complicat atunci, pentru că pentru unul dintre partenerii din coaliția cvadruplă – Partidul Socialist Bulgar (BSP), acesta s-a dovedit a fi și o linie roșie. Mai ales că liderul Partidului Socialist, Kornelia Ninova, a fost ministru al economiei și, ca atare, a condus Comisia interminiserială pentru controlul exporturilor și neproliferarea armelor de distrugere în masă. Aceasta este autoritatea care emite autorizații pentru importul și exportul de arme și muniții.

Presată de profilul rusofil al electoratului său și de criticii din propriul său partid pentru că a luat atitudine de partea Ucrainei în conflict, pe de o parte, și de loialitatea față de partenerii ei de coaliție din cabinetul lui Kiril Petkov, pe de altă parte, Ninova a reușit să determine Parlamentul de la Sofia să voteze o decizie prin care a permis guvernului să acorde Ucrainei doar asistență militaro-tehnică, prin repararea echipamentelor militare ucrainene în întreprinderi bulgare, dar, cu toate acestea, guvernul a găsit mecanisme de export de arme în Ucraina.

Acest lucru s-a făcut în două moduri. Unul este export de producție militară din fabricile militare bulgare prin firme către terțe state, cel mai adesea Polonia sau altă țară europeană, care apoi le reexportă către Ucraina. Pe de altă parte, Ministerul apărării trece la rebut vechile arme rusești ale armatei bulgare, care tot prin firme sunt exportate către terțe state, dar sunt destinate Ucrainei, a cărei armată este înarmată în principal cu echipament militar rusesc.

În acest fel, Ninova a avut argumente să spună în fața electoratului său că, având în vedere că armele merg într-un anumit stat, Bulgaria nu este responsabilă dacă acestea sunt reexportate în Ucraina și, în același timp, neoficial toată lumea era conștientă, inclusiv partenerii țării din NATO, că Bulgaria livrează de fapt arme armatei ucrainene. Va revizui oare cabinetul interimar exportul de arme? 

Marea întrebare acum este dacă exportul de arme va continua, ori dacă guvernul lui Galab Donev îl va limita. Îndoielile că guvernul interimar poate revizui politica guvernului coaliției cvadruple vin deocamdată pe linia numirilor celor doi miniștri - al apărării, Dimităr Stoianov, și al economiei, Nikola Stoianov, de care depinde exportul de producție militară către Ucraina. Problema este că ambii au fost principalii critici ai politicii guvernului Petkov față de Ucraina, iar reproșurile lor față de exportul de arme o viza în principal pe Ninova.

Dimităr Stoianov este secretarul principal la președintelui și un om de încredere al acestuia, iar de obicei declarațiile sau reacțiile sale pe rețelele de socializare, unde este foarte activ, sunt percepute ca o poziție agreată cu președintele. Nikola Stoianov a fost președintele Consiliului de Administrație al companiei de arme de stat VMZ-Sopot în timpul guvernului interimar anterior al președintelui, dar a fost concediat de Ninova când aceasta a devenit ministru al economiei. 

Scandalurile legate de exporturile de arme în Ucraina

Dimitar Stoianov l-a atacat pe liderul BSP prin postări de pe pagina sa de Facebook. În încercarea sa de a o ataca pe linia autorizațiilor de export de arme prin țări terțe către Ucraina, Stoianov chiar a publicat recent un document care, în opinia lui, „demonstrează” că Bulgaria exportă arme în Ucraina. Facsimilul avea mai multe rânduri ce conțineau o propunere către Comisia de export de a se schimba destinația finală a exporturilor de arme din Afganistan către Ucraina. Deputații din BSP au observat atunci imediat că documentul este de la Ministerul economiei, iar ministerul lui Ninova a fost redenumit Ministerul economiei și industriei.

În încercarea de a se apăra, Ninova a răspuns că cererea de schimbare a țării în care au fost exportate arme a fost făcută în timpul guvernelor interimare ale lui Radev și ea a oprit înțelegerea. Însă imediat după Ninova, Nikola Stoianov, care acum este numit în postul ei de către guvernul interimar, s-a grăbit să infirme spusele acesteia, afirmând că cererea de schimbare a statului, destinatarul final al armelor, a fost examinată de Comisia de export condusă de Ninova și fusese de mult implementată.

Scandalul a pornit atunci de la un interviu al lui Kiril Petkov pentru ziarul The Guardian din Marea Britanie, în care fostul premier a presupus că, dacă un guvern interimar al președintelui Radev ar conduce în Bulgaria, ar opri exporturile de arme către Ucraina. După interviu, Radev i-a cerut imediat doamnei Ninova, în calitatea ei de ministru al economiei, să răspundă cum exportă Bulgaria arme în Ucraina, avînd în vedere că există o decizie a Adunării Naționale doar pentru a acorda asistență militaro-tehnică. 

Un alt scandal În perioada în care Ninova a fost ministru al economiei, a existat încă un scandal, unul legat de exporturile de arme către Ucraina. El a plecat de la directorul companiei de stat Kintex, Aleksandar Mihailov, care a fost numit în cadrul guvernului interimar anterior. La începutul lunii iunie, a declarat că motivul demiterii Consiliului de Administrație al VMZ-Sopot a fost refuzul conducerii companiei de a repara o comandă de arme returnate, care, potrivit acestuia, era o tranzacție cu obuze pentru sistemele Grad prin România până în Polonia cu destinația finală Ucraina în valoare de 200 milioane de leva. Aluzii similare pentru demiterea acestuia au fost făcute și de consiliul de conducere al VMZ-Sopot, înlocuit de Ninova.

La scurt timp, site-ul Bivol a efectuat o anchetă, împreună cu o publicație poloneză, potrivit căreia Bulgaria a exportat în România obuze ce nu pot fi utilizate, care ar fi trebuit să fie reexportate în Ucraina, dar din cauza stării proaste au fost returnate în Bulgaria. Bivol a lansat și varianta lui Mihailov că din cauza refuzului conducerii VMZ-Sopot de a le aduce cu prioritate într-o formă decentă, el a fost dat afară de Ninova.

Va fi o schimbare a politicii?

În această etapă, este dificil de prezis dacă guvernul interimar va revizui politica de export de arme pentru Ucraina a predecesorilor săi. Cert este că toate scandalurile pe această temă au fost provocate de persoane apropiate președintelui sau de cei care au fost numiți în timpul celor două administrații ale sale anterioare și ulterior concediați de Ninova.

Nu este exclus, însă, ca scopul atacurilor împotriva exporturilor de arme să fi fost pur și simplu o parte a războiului dintre Radev și Ninova, care până la final, din cauza electoratului său rusofil, a negat că Bulgaria exportă arme către armata ucraineană. Și scoțând la lumină tranzacții concrete cu arme pentru Ucraina au dorit să o rănească în fața membrilor și simpatizanților partidului. Ninova a perceput cele două numiri ministeriale ca o răzbunare față de ea, în special pe cea a succesorului ei Nikola Stoianov.

"După cum vedeți, președintele mi-a acordat o atenție deosebită, așa că sunt deosebit de onorată să fiu înlocuită de o persoană pe care am concediat-o. Radev ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă imaginație. Ar fi putut să-l numească pe Alexandar Mihailov de la Kintex", a spus ea, când i-a predat puterea la Ministerul economiei lui Stoianov. În același timp, însă, ea a amenințat că va monitoriza dacă noua conducere a ministerului sau Radev, prin guvernul interimar, va vinde arme Ucrainei prin terțe state.În afară de aceste atacuri, judecând după guvernele interimare anterioare ale lui Radev, pare mai probabil ca politica de exporturi de arme către Ucraina prin terțe state să continue.

În calitate de ministru al economiei, Ninova a înaintat Comisiei economice parlamentare un raport privind tranzacțiile cu arme pentru primele trei luni ale mandatului guvernului Petkov. Datele din acesta au arătat că în această perioadă, companiile bulgare au exportat producție militară pentru puțin sub 500 de milioane de euro, o parte din contracte fiind semnate în timpul guvernelor interimare anterioare, numite de Radev. O altă întrebare este dacă va continua practica de export de muniție veche a armatei bulgare, care este practic pentru eliminare, iar decizia de casare depinde de Ministerul apărării.

Sursa: RADOR