Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a autorizat forțele de poliție să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva protestatarilor pe care i-a numit ''teroriști''.

”Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide'', a declarat Kasîm-Jomart Tokaev într-o alocuțiune televizată. El a susținut că 20.000 de ”bandiți” au atacat capitala economică Almatî, iar cei care nu se predau vor fi ”distruși”.

Președintele kazah a mai anunțat crearea unui grup special pentru a-i vâna și a-i aresta pe ''teroriști''.

Tokaev i-a mulțumit președintelui rus Vladimir Putin pentru ajutorul rapid, după ce președintele kazah i-a cerut să trimită trupe în Kazahstan. Totodată, el a mulțumit și liderilor Chinei, Uzbekistanului și Turciei pentru asistența acordată în stoparea revoltelor.

Trupele de menținere a păcii trimise de Rusia și celelalte state din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au sosit în Kazahstan, unde vor sta pentru o scurtă perioadă de timp pentru a asigura securitatea.

Ministerul de interne a anunțat că 26 de "criminali înarmați au fost lichidați" și peste 3.000 dintre ei au fost arestați. 18 polițiști și membri ai gărzii naționale au fost uciși și peste 700 au fost răniți de la declanșarea protestelor provocate de creșterea prețurilor la GPL.

Ce se află în spatele protestelor din Kazahstan?

Mai mult pe EurActiv »