Președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi Camera inferioară a Parlamentului din cel mai mare stat din Asia centrală și a fixat alegeri legislative anticipate pe 19 martie, la 4 luni după realegerea sa.

"Decid să dizolv a șaptea legislatură a Majilis a Parlamentului Republicii Kazahstan" și să "fixez alegeri anticipate (...) pe 19 martie 2023", arată un decret prezidențial, citat de La Libre Belgique.

Tokaev a dizolvat, de asemenea, parlamentele locale, ai căror deputați sunt aleși cu vot universal.

Aceste decizii vin pe linia reformei constituționale din iunie 2022, care ar trebui să întoarcă pagina a trei decenii de domnie a predecesorului său, omnipotentul Nursoultan Nazarbaiev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj pentru kazahi publicat pe site-ul președinției, Tokaev a arătat că aceste alegeri anticipate "vor da un nou elan modernizării" începute anul trecut în fosta republică sovietică bogată în resurse naturale.

Situat la intersecția unor importante drumuri comerciale, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie 2022.

Manifestații împotriva vieții scumpe au degenerat în răscoale, care au fost reprimate brutal, făcând, oficial, 238 de morți.

La final de noiembrie, Tokaev a fost reales nesurprinzător în alegeri prezidențiale anticipate, obținând peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru lipsa concurenței.

Președintele candidat a făcut campanie susținându-și proiectul care urmărește crearea unui "Nou Kazahstan" mai just și mai puțin inegal. Dar dificultățile economice și reflexele autoritare persistă.

Tokaev a promis după realegerea sa deschiderea unei "noi ere" în care "toate principalele instituții ale puterii vor fi reformate".

El și-a repetat și atașamentul la reformele economice și "sfârșitul monopolului puterii" așa cum l-a cunoscut Kazahstanul sub Nazarbaiev.

Sursa: RADOR