Keir Starmer dorește o apropiere între Marea Britanie și UE pe probleme de imigrație
Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a inițiat o apropiere de Uniunea Europeană în materie de imigrație, în ceea ce este conturat ca o foaie de parcurs în cazul obținerii victoriei la următoarele alegeri generale din Marea Britanie.
Starmer și-a arătat disponibilitatea de a ajunge la un acord cu instituțiile europene pentru a începe returnarea migranților care sosesc neregulamentar în țară, în special prin Canalul Mânecii, și astfel să răspundă creșterii sosirilor înregistrate în ultimii ani, care a atins un nou record în 2022 cu peste 45.000 de persoane, scrie El Periodico.
Liderul laburist încearcă să-și arate propriul profil în chestiunile de imigrație și să se prezinte ca fiind singurul capabil să rezolve o problemă care a fost o mare bătaie de cap pentru actualul guvern conservator. Laburiștii subliniază că un acord cu UE pentru returnarea imigranților face parte din această soluție, deși au indicat că detaliile acestui pact vor trebui discutate și negociate în timp util.
"Am părăsit acordul de returnare în care eram [cu UE] și nu l-am înlocuit niciodată. Prima sarcină este să protejăm granițele și să ne asigurăm că noi suntem cei care decidem cine vine în această țară", a spus Starmer într-un interviu acordat ziarului The Times.
Planurile liderului laburist au primit critici din partea conservatorilor, care susțin că un acord cu UE ar însemna intrarea Marii Britanii în sistemul de cote conceput de Bruxelles, care prevede primirea a minimum 30.000 de migranți pe an de către fiecare țară sau achitarea sumei de 20.000 de euro pentru fiecare imigrant care este respins.
"Planurile [lui Starmer] anunțate astăzi par să fie că am putea accepta 100.000 de migranți din UE în fiecare an", a declarat prim-ministrul Rishi Sunak. "Acesta nu pare a fi un plan credibil pentru a opri [sosirile] cu barca".
Guvernul asigură că are o colaborare cu Bruxelles-ul pentru a negocia întoarcerea migranților, dar exclude acceptarea unui model de cote.
Una dintre opțiunile avute în vedere de Sunak este un posibil acord de colaborare cu agenția Frontex, însărcinată cu monitorizarea frontierelor externe ale spațiului Schengen, și care ar include schimbul de informații și de personal, așa cum a anunțat agenția Bloomberg.
Acest acord, pe care premierul intenționează să-l anunțe luna viitoare, s-ar adăuga politicii dure pe care guvernul britanic încearcă să o implementeze de luni de zile și care include planurile sale de a deporta migranți în Rwanda și utilizarea barjelor și a bazelor militare pentru a găzdui solicitanții de azil.
Starmer a exclus deportările în țări terțe, dacă va câștiga alegerile, o măsură pe care a descris-o ca fiind inumană, nedorită și foarte costisitoare, și și-a concentrat strategia pe combaterea mafiei. În timpul unei vizite la sediul Europol de la Haga, liderul opoziției a atacat Executivul pentru ceea ce el consideră a fi o politică dezordonată în lupta împotriva crimei organizate.
"În acest moment ne aflăm într-o situație nefericită în care nu noi decidem, ca țară, cine vine în Marea Britanie, ci bandele sunt cele care decid. "Este o mare greșeală", a asigurat el.
Scopul vizitei a fost acela de a-și arăta angajamentul de a ajunge la un acord de securitate cu agenția europeană de cooperare polițienească, care să permită schimbul de informații pentru a pune capăt mafiilor, și de a-și anunța intenția de a le echivala cu grupările teroriste, fapt care ar permite o acțiune mai dură pentru a le opri activitatea.
Prin această mișcare, laburiștii intenționează să-și definească linia strategică și să se protejeze de eventualele atacuri din partea conservatorilor, care au criticat până acum lipsa măsurilor concrete pentru a face față problemei imigrației, una dintre principalele probleme cu care se confruntă următoarele alegeri generale.
Vizita la sediul Europol este prima oprire a lui Starmer în strategia sa de a-și arăta mușchii la nivel internațional și vizita sa va culmina săptămâna aceasta cu o întâlnire cu președintele Franței, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii