Președintele ales a anunțat miercuri că l-a ales pe acest fost general în vârstă de 80 de ani să conducă misiunea, fapt care stârnește îngrijorare pe continentul european, notează Courrier International (Franța).

Numirea acestui om loial lui nu ar trebui să liniștească îngrijorările europenilor care se tem că administrația Trump va căuta să impună Ucrainei condiții nefavorabile de pace, notează presa americană.

Este un „post care ar putea juca un rol crucial în planurile lui Donald Trump" de a pune capăt războiului din Ucraina, subliniază „New York Times”. Președintele ales a anunțat miercuri că îl va numi pe generalul Keith Kellogg drept trimis pentru Rusia și Ucraina.

„E cu mine de la început! Împreună vom obține pacea prin forță și vom face America și lumea din nou sigure!”, a scris republicanul într-o publicație pe rețeaua sa de socializare Truth Social.

„Veteran al războiului din Vietnam care a contribuit la administrarea Irakului după invazia americană în 2003”, generalul Keith Kellogg este un „loialist fervent care a fost consilier pentru prima campanie prezidențială a dlui Trump în 2016”, precizează „New York Times”. El „a luat public  apărarea" republicanului când a spus că va încuraja Rusia să „facă ce vrea" țărilor membre NATO care nu și-au atins obiectivele de cheltuieli militare.

Fostul general în vârstă de 80 de ani, care a prezidat pentru scurt timp Consiliul de Securitate Națională, cabinetul de politică externă de la Casa Albă, în timpul primului mandat al lui Trump, a abordat problema Ucrainei într-o notă publicată în aprilie de think tankul conservator America First Policy Institute, amintește „Washington Post".

În acest document, Kellogg spune că este în favoarea unei „politici americane care urmărește să obțină o încetare a focului și o soluție negociată a conflictului ucrainean”. „Statele Unite vor continua să înarmeze Ucraina și să-i consolideze apărarea pentru a se asigura că Rusia […] nu va ataca din nou după un acord de încetare a focului sau de pace”, se arată în raport. Dar „orice ajutor militar viitor al SUA va cere Ucrainei să participe la discuțiile de pace cu Rusia”.

Teama de condiții nefavorabile pentru Ucraina

În notă, militarul în retragere mai recomandă „amânarea aderării Ucrainei la NATO o perioadă prelungită" pentru a-l „convinge (pe președintele rus, Vladimir) Putin să participe la negocierile de pace”. Fostul general mai crede că „guvernul și poporul ucrainean vor avea dificultăți să accepte o pace negociată care să nu le restituie tot teritoriul”. „Dar, așa cum a spus Donald Trump […] în 2023, 'vreau ca lumea să înceteze să moară'. Acesta este și punctul nostru de vedere. Acesta este un prim pas bun”, a scris el.

Foarte critic față de miliardele de dolari deblocate de Statele Unite pentru Ucraina, Donald Trump a promis că va rezolva războiul dintre Kiev și Moscova chiar înainte de a depune jurământul în luna ianuarie, fără a oferi cu adevărat detalii despre cum intenționează să o facă.

Conform „Politico”, numirea generalului Keith Kellogg „nu ar trebui să liniștească îngrijorările aliaților europeni cu privire la dorința lui Trump de a obține pacea între Rusia și Ucraina”. „Condițiile lui Trump ar putea dăuna Ucrainei pe termen lung, inclusiv prin presiunea pe Kiev pentru a ceda o parte din teritoriul său sau nereușind să dea Ucrainei garanții de securitate adecvate pentru a descuraja o agresiune rusă pe viitor”, se tem liderii occidentali.

Potrivit informațiilor publicate miercuri seară de „Wall Street Journal”, care citează oficiali de la Casa Albă și Congres, administrația Biden „nu mai are suficient timp să folosească miliardele de dolari pe care parlamentarii le-au autorizat pentru a înarma Ucraina”. Potrivit acestor surse de la Washington, Pentagonul a atins limita numărului de arme pe care le poate trimite în Ucraina în fiecare lună fără a-și afecta propria capacitate de luptă. Departamentul american al Apărării se confruntă, de asemenea, cu provocări logistice în transportul de arme la Kiev.

„Ce decide Trump să facă cu banii rămași va avea implicații pe câmpul de luptă și ar putea determina, de asemenea, cât de multă influență va avea Kievul în eventualele negocieri de pace cu Rusia”, conchide cotidianul.

Sursa: Rador Radio România