SUA și Rusia au spus că vor coopera în privința schimbărilor climatice în pofida relațiilor tensionate. Reprezentatul special al SUA pentru climă, John Kerry, face o vizită de trei zile la Moscova.

John Kerry, fost secretar de stat care a fost numit reprezentant al președintelui Joe Biden pentru climă, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, că ”miza nu putea fi mai mare”.

”Am petrecut ani de zile, tu și cu mine, negocind în privința războaielor, armelor chimice, armelor nucleare, aș spune fără nicio rezervă că este o inițiativă la fel de esențială și urgentă”, a spus Kerry.

Lavrov a declarat că Rusia se așteaptă la ”cooperare strânsă” cu SUA la o conferință COP26 din noiembrie la Glasgow, adăugând că Moscova ”apreciază foarte mult importanța problemelor legate de schimbările climatice” și că vizita de trei zile a lui Kerry va fi ”foarte oportună” în acest context. 

Șeful diplomației ruse a mai spus că vizita lui Kerry este un pas ”foarte important și pozitiv” în vederea ”atenuării tensiunilor” dintre cele două țări.

Rusia, unul dintre principalii producători mondiali de petrol și gaze, și-a luat în ultimii ani angajamente și a făcut declarații care sugerează că ia în serios schimbările climatice, notează EURACTIV.com.

Criticii susțin încă că Rusia, care e a patra în topul țărilor cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, e departe de a face suficiente eforturi pentru a combate criza climatică. 

Ani la rând, Putin și-a exprimat scepticismul cu privire la încălzirea globală provocată de om.