Misiunea KFOR a comunicat că și-a întărit prezența în nordul Kosovo din cauza posibilei prezențe a unor grupări înarmate.

"În conformitate cu coordonarea cu Poliția Kosovo și EUFOR, din motive de securitate, KFOR și-a întărit prezența la punctul de trecere Jarinje. Această întărire este rezultatul posibilei prezențe a unor grupări criminale printre demonstranți", se menționează în comunicatul KFOR și se adaugă că este important ca "toate persoanele care participă la protest să-și exprime opiniile în mod pașnic, evitând violențele, pozițiile agresive și comportamentul care poate fi interpretat drept provocare".

În comunicat se subliniază că misiunea KFOR se concentrează zilnic pe implementarea mandatului său bazat pe rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, respectiv pe "asigurarea climatului de securitate și a liberei circulații, în beneficiul tuturor celor care trăiesc în Kosovo".

Agenția BETA reamintește că duminică, 18 decembrie, un grup de demonstranți din Serbia, Muntenegru și Republica Srpska s-au adunat pe teritoriul Serbiei, în apropiere de Jarinje, în semn de sprijin pentru sârbii care au ridicat baricade în nordul Kosovo.

Demonstranții au scandat "Kosovo este inima Serbiei", au incendiat pancarte pe care scria "Acordul de la Bruxelles", purtau steagurile Serbiei și Rusiei și pancarte cu înscrisuri precum "Nu ne predăm" sau "Roagă-te lui Dumnezeu și rămâi lângă Rusia". Protestul s-a încheiat după ce un cordon de polițiști sârbi a oprit demonstranții să treacă linia administrativă, iar KFOR a ridicat un gard de sârmă ghimpată.

Este cea de a zecea zi de proteste din nordul Kosovo, izbucnite după arestarea fostului polițist Dejan Pantić. Punctele de trecere Jarinje și Brnjak rămân închise și se află sub controlul Poliției Kosovo. Comandamentul de criză din nordul Kosovo a anunțat că de luni 19 decembrie se vor redeschide școlile, care au fost închise toată săptămâna trecută. 

Sursa: RADOR