Ucraina plănuiește o contraofensivă, în timp ce Rusia își continuă eforturile de cucerire a orașului Bahmut. Medvedev amenință că Rusia ar putea ataca Kiev sau Liov.

Trupele ucrainene se pregătesc de o contraofensivă, după luni de defensivă pe fondul campaniei ruse de cucerire a orașului Bahmut, din estul țării, relatează Deutsche Welle.

Oleksandr Sirskii, comandant al forțelor terestre ucrainene, citat de Reuters, a declarat că mercenarii Wagner susținuți de Kremlin "își pierd forța" și "rămân fără suflu". Grupul a fost în fruntea atacurilor rusești din estul și sudul Ucrainei.

"Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut în trecut în apropiere de Kiev, Harkiv, Balakliia și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut prin care au fost recucerite zone ocupate de ruși.

Statul Major al Ucrainei a precizat vineri într-un raport că atacurile rusești asupra orașelor Liman, Avdiivka, Mariinka și Șahtarske au fost toate fără succes. Principalul obiectiv al Moscovei a rămas însă Bahmut.

Russia încearcă de luni de zile să cucerească orașul din regiunea Donețk, susținând că e o localitate strategică, în timp ce analiștii occidentali îi minimizează importanța.

Capturarea orașului Bahmut nu numai că le-ar oferi rușilor o victorie rară pe câmpul de luptă după luni de eșecuri, dar ar putea, de asemenea, să rupă liniile de aprovizionare ale Ucrainei, permițând forțelor Moscovei să avanseze către alte bastioane ucrainene din regiunea Donețk.  

Medvedev spune că Rusia ar putea avansa până la Kiev sau Liov

Forțele ruse ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Loiv, a declarat Dmitri Medvedev, fost președinte și apropiat al lui Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat vineri RIA Novosti, Medvedev a spus că trupele ruse vor merge acolo unde trebuie "pentru a distruge această infecție".

"Nimic nu poate fi exclus aici", a spus Medvedev.

Medvedev a continuat spunând că Rusia nu are planuri de a intra într-un conflict direct cu NATO.

El a spus că Moscova este interesată de rezolvarea conflictului din Ucraina prin negocieri,  dar a avertizat că orice tentativă ucraineană de a ocupa Peninsula Crimeea ar face Rusia să recurgă la "absolut orice armă" împotriva Kievului. Rusia a anexat ilegal peninsula în 2014.

Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, a făcut în ultimul timp declarații din ce în ce mai agresive.

Miercuri, el a spus că orice încercare de arestare a lui Vladimir Putin în străinătate prin punerea în aplicare a mandatului de arestare al Curții Penale Internaționale va fi privită ca "o declarație de război".