Mihailo Podoliak, consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, a lansat un apel către comunitatea internațională să înceteze să mai facă Ucrainei oferte de capitulare sub masca diplomației.

"Când cineva vorbește de o 'reglementare diplomatică', acesta propune de fapt ca Ucraina să dea curs ultimatumului dat de Rusia: să-și dea teritoriile și să-și recunoască înfrângerea. Poporul ucrainean nu va fi niciodată de acord cu aceasta. Astfel încât am o rugăminte: nu mai propuneți Ucrainei capitularea sub masca diplomației!", susține Podoliak într-un mesaj pe Twitter, relatează Agerpres.

În prima etapă a conflictului, care a ajuns joi în cea de-a 253-a zi, Rusia și Ucraina au avut patru runde de discuții la nivel de delegații, ultima la 29 martie în Turcia.

Acest proces a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuții.

La 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs privind anexarea a patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson (sud), Donețk și Lugansk (est) -, a cerut Ucrainei să înceteze imediat focul și să se așeze la masa negocierilor, excluzând faptul că returnarea teritoriilor ucrainene ar putea constitui obiectul discuțiilor.

Federația Rusă încearcă să-i determine pe partenerii Ucrainei să exercite presiuni asupra președintelui Volodimir Zelenski pentru a accepta ultimatumul Federației Ruse la masa negocierilor și înghețarea conflictului, a declarat Mihailo Podoliak într-un interviu acordat la sfârșitul lunii octombrie postului de televiziune german Welt.

****

Oficiali americani afirmă că o serie de comandanți ruși au discutat despre folosirea armamentului nuclear

Potrivit declarațiilor mai multor înalți oficiali americani, recent, o serie de șefi ai armatei ruse au discutat despre când și cum ar putea folosi în Ucraina armament tactic nuclear, sporind astfel îngrijorarea Washingtonului și a capitalelor aliate, scrie New York Times.

Președintele Vladimir Putin nu a participat la discuții, altminteri purtate într-un moment când Rusia își intensifică retorica pe teme nucleare, dar se vede silită și să dea înaapoi pe câmpul de luptă.

Dar însuși faptul că niște șefi ai armatei ruse au purtat asemenea discuții a alarmat Administrația Biden din cauză că asta demonstrează nemulțumirea generalilor ruși față de eșecurile lor de pe front, dând totodată de înțeles că amenințările voalate ale lui Putin pe tema armamentului nuclear nu s-ar limita doar la vorbe goale.

Totuși, oficialii americani spun că nu dețin probe care să dovedească faptul că rușii ar aduce pe front armament nuclear și nici nu relevă alte măsuri tatice vizând pregătrea unui asemenea atac.Informațiile despre asemenea discuții au fost evaluate de guvernul american pe la mijlocul lunii octombrie.

Oficialii americani nu au descris scenariile discutate de șefii militari (ruși) în vederea folosirii unei arme atomice. Totuși, directorul CIA, William J. Burns, spusese anterior că "posibila disperare” a lui Putin de a repurta o victorie în Ucraina ar putea face ca Rusia să folosească o asemenea armă.John F. Kirby, un oficial din Consiliul de Securitate Națiomală, a refuzat să comenteze "amănuntele acestor informații”.

"Am spus clar încă de la început că declarațiile Rusiei despre eventuala folosire a armamentului nuclear sunt extrem de îngrijorătoare, iar noi le luăm foarte în serios”, a spus Kirby. "Continuăm să urmărim cât mai atent evoluția evenimentelor și nu am constatat niciun semn din care să reiasă că Rusia s-ar pregăti pentru așa ceva”.

Pentagonul estimează că Rusia ar avea în stoc 2000 de arme nucleare tactice, ele urmând să fie folosite pe fronturi ca să înfrângă forțele convenționale. Nicio armă tactică nucleară nu a fost folosită vreodată în conflict, dar una ar putea fi folosită în diverse moduri, inclusiv printr-o rachetă sau printr-un obuz de artilerie.

Armele nucleare tactice au mai puținrandament și sunt menite a fi folosite pe o rază mai mică în comparație cu focoasele rachetelor balistice intercontinentale.

Experții militari afirmă că eventuala folosire a unei arme nucleare – pentru prima oară după mai bine de 75 de ani – ar schimba amploarea războiului în mod fundamental. Deși distrugerile rezultate ar depinde de mai mulți factori, înclusiv de mărimea armelor și de curenții de aer, chiar și o mică explozie nucleară s-ar solda cu mii de morți și ar face ca o serie de regiuni din Ucraina să devină de nelocuit.

Numai Putin poate decide folosirea unei arme tactice, iar el ar lua decizia indiferent de opiniile celorlalți generali ai săi.

Noile informații au apărut atunci când Moscova susținea fără nicio dovadă că Ucraina plănuiește să folosească niște așa-zise ’bombe murdare’ – un explozibil convențional încărcat și cu substanțe radioactive - iar zvonul a survenit pe fondul unor contacte între oficiali americani și europeni cu omologi ruși, inclusiv în cursul a două convorbiri telefonice între secretarul (american) al apărării, Lloyd J. Austin III, și ministrul rus al apărării, Serghei K. Șoigu.

Deși riscul unei continue escaladări rămâne îngrijorător, oficialii Administrației Biden și aliații Statelor Unite mai spun că discuțiile telefonice dintre oficialii occidentali și omologii lor ruși, de la sfârșitul lunii trecute, au detensionat situația creată de invocarea armelor nucleare. Potrivit declarațiilor unor oficiali, un discurs de joia trecută al lui Putin, în care el nega că Moscova s-ar pregăti să folosească armament nuclear în Ucraina, a scăzut și el din ‘temperatură’.

"Nu vedem care ar fi folosul”, a spus Putin "Nu are niciun rost, nici din punct de vedere politic șI nici din punct de vedere militar".Tensiunile pe tema folosirii armamentului nuclear au crescut constant după contraofensiva de succes a Ucrainei de la începutul lunii septembrie.

De atunci, Putin a luat o serie de măsuri care au agravat conflictul – ordonând concentrarea, anexând teritorii din Ucraina, implicându-se mai direct în strategia războiului și aprobând o campanie menită să lanseze atacuri mai susținute și să distrugă rețeaua electrică din Ucraina prin rachete de croazieră și drone iraniene.

Dar aceste măsuri nu au schimbat șansele Rusiei, iar forțele ucrainene continuă să înainteze pe fronturile din nord-est și din sud.Totuși, s-ar putea ca, până la începutul anului viitor, unele decizii, cum ar fi aducerea mai multor trupe, să aibă un impact mai mare.

Oficialii se așteaptă ca luptele intense să continue și luna viitoare, dar terenul mai noroios și vremea mai friguroasă din următoarele săptămâni să impună o pauză până la începutul anului viitor.

Sursa: RADOR

****

Moscova va prezenta Londrei "dovezi" ale implicării ei în atacarea unor nave rusești

Autoritățile britanice au negat de mai multe ori aceste acuzații, reproșând Moscovei că încearcă să "deturneze atenția" de la eșecurile sale militare în Ucraina, scrie La Libre Belgique.

"Desigur, nu există nicio îndoială privind implicarea serviciilor secrete britanice" în atacul contra navelor rusești la sfârșitul lui octombrie în Marea Neagră și în sabotarea gazodutelor în septembrie, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

"Ambasadorul britanic va fi convocat și i se vor da elementele necesare (...). Publicul va fi pus la curent cu elementele care vor fi remise ca dovezi părții britanice", a adăugat ea.

Kremlinul acuză Regatul Unit că este la originea exploziilor care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa.

Armata rusă acuză de altfel "experți britanici" că sunt implicați într-un atac cu drone ucrainene sâmbătă, contra flotei sale din golful Sevastopol, în Crimeea.Moscova nu a publicat până cum niciun element de dovadă în sprijinul acuzațiilor sale.

Șeful diplomației britanice, James Cleverly, a estimat luni că declarațiile Moscovei sunt "din ce în ce mai rupte de realitate" și urmăresc să "deturneze atenția poporului rus de la eșcurile rusești pe câmpul de luptă".

Relațiile dintre Moscova și Londra, foarte tensionate de mai mulți ani, sunt în criză deschisă de la lansarea ofensivei militare ruse contra Ucrainei.Londra a dat un sprijin evident Kievului și participă la sancțiunile occidentale ce vizează Moscova.

Sursa: RADOR

****

Conferință internațională la Paris în decembrie

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat organizarea unei "conferințe internaționale menită să susțină reziliența civilă a țării pe toată perioada de iarnă", scrie Le Point.

Odată cu apropierea iernii, Emmanuel Macron și-a reafirmat sprijinul deplin pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conversații telefonice pe care au avut-o cei doi lideri marți, 1 noiembrie. Șeful statului francez a acceptat astfel să organizeze "o conferință internațională menită să susțină reziliența civilă a țării pe toată perioada de iarnă", pe 13 decembrie, la Paris, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée.

În paralel, "o conferință bilaterală care vizează mobilizarea companiilor franceze" va fi organizată cu o zi înainte, pe 12 decembrie. Astfel, pe contul său de Twitter, președintele a asigurat că dorește "să mobilizeze rapid comunitatea internațională și sectorul privat". "Infrastructura de alimentare cu electricitate și apă a Ucrainei a fost afectată semnificativ de atacurile rusești. Trebuie să acționăm înainte de venirea iernii", a spus el. De asemenea, Emmanuel Macron s-a angajat să "mărească cât mai curând posibil sprijinul nostru militar pentru Ucraina, în special apărarea antiaeriană".

Cei doi omologi au menționat și retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale ucrainene. O decizie pe care șeful statului francez a descris-o drept "decizia unilaterală a Rusiei care dăunează din nou securității alimentare mondiale".

Sursa: RADOR