Ucraina "nu are nimic de-a face" cu atacul cu drone asupra Kremlinului, imputat de Moscova Kievului, s-a apărat miercuri Președinția ucraineană. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a cerut "eliminarea" președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Bineînțeles că Ucraina nu are nimic de-a face cu atacul cu drone asupra Kremlinului", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski într-un mesaj transmis unor jurnaliști, relatează La Libre Belgique.

Rusia a susținut că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul la Moscova, denunțând o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin, cu câteva zile înaintea marii defilări militare de la 9 mai.

"Asemenea afirmații înscenate de Rusia trebuie considerate doar ca o tentativă de a pregăti un context" ce ar putea servi drept pretext "în optica unui atac terorist de amploare în Ucraina", a mai spus Mihailo Podoliak.

În opinia lui, un asemenea atac, dacă ar fi făcut de Kiev - ceea ce ar constitui o premieră de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022 - "nu ar rezolva nicio problemă militară" când Moscova controlează în continuare aproape 20% din teritoriul ucrainean.

"Dimpotrivă, ar incita Rusia la acțiuni și mai radicale contra populației noastre civile", a subliniat el.

Potrivit consilierului, Moscovei "îi este extrem de frică de începerea ofensivelor Ucrainei de-a lungul liniei frontului și încearcă în vreun fel să preia inițiativa, să deturneze atenția".

Din Finlanda, și președintele Volodimir Zelenski a dezmințit orice atac ucrainean asupra omologului său rus Vladimir Putin: "Nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm tribunalului. Noi luptăm pe teritoriul nostru, apărăm orașele și satele noastre".

SUA au afirmat, la rândul lor, că tratează cu "multă precauție" declarațiile Rusiei privind doborârea a două așa-zise drone ucrainene care l-ar fi vizat pe Vladimir Putin la Kremlin.

"Am văzut informațiile. Nu pot să le validez, nu se știe", a afirmat șeful diplomației americane Antony Blinken.

De mai multe luni, Ucraina afirmă că vrea să declanșeze o ofensivă de amploare pentru a recuceri zonele ocupate de Rusia în sudul și estul teritoriului său.

În ultimele zile, Kievul a spus că pregătirile în vederea unui asemenea asalt, așteptat în primăvară de analiști, "se apropie de sfârșit".

"Eliminarea" lui Zelenski

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a cerut "eliminarea" președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în represalii la presupusul atac cu drone asupra Kremlinului, relatează AFP.

"După atentatul terorist de astăzi, nu mai există altă alternativă decât eliminarea fizică a lui Zelenski și a clicii sale", a scris pe Telegram Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei.

Surse: AGERPRES, RADOR