Ucraina va "reduce semnificativ" prezența diplomatică a Iranului în țară, ca răzbunare pentru transporturile de arme livrate de Teheran Moscovei, în contextul unui atac rusesc al dronelor iraniene a ucis o persoană în portul Odesa.

Ucraina va "reduce semnificativ" prezența diplomatică a Iranului în țară, ca răzbunare pentru transporturile de arme livrate de Teheran Moscovei, în ziua în care un atac rusesc al dronelor iraniene a ucis o persoană în portul Odesa, scrie Le Figaro.

"Ca răspuns la un astfel de act ostil, partea ucraineană a decis să-l priveze pe ambasadorul Iranului în Ucraina de acreditarea sa și să reducă semnificativ numărul personalului diplomatic de la Ambasada Iranului la Kiev", a indicat ministrul ucrainean de externe într-un comunicat.

Această decizie a fost transmisă însărcinatului iranian cu afaceri în Ucraina, care a fost chemat la minister, potrivit aceleiași surse.

"Partea iraniană a fost informată că furnizarea de arme iraniene către Rusia (...) contrazice direct poziția de neutralitate, respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a continuat ministerul. "Aprovizionarea Rusiei cu arme pentru a duce războiul din Ucraina reprezintă un act ostil care dă o grea lovitură relațiilor dintre Ucraina și Iran", a adăugat el.

Un civil a fost ucis săptămâna trecută într-un atac rusesc efectuat cu drone iraniene asupra orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. O dronă iraniană Shahed-136 a fost doborâtă deasupra mării în acest atac. (Sursa: RADOR)


****

Kazahstan îi va proteja pe rușii care vin pe teritoriul său

Președintele kazah a dat asigurări marți că țara sa îi va proteja pe rușii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară parțială din Rusia. Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că acestor oameni trebuie să li se asigure securitatea".

Kazahstan este un aliat al Moscovei, dar s-a distanțat de Kremlin de la începutul invaziei  ruse în Ucraina. Țara are relații bune cu Occidentul, dar și cu China.

Președintele kazah a condamnat în mai multe rânduri conflictul din Ucraina și a pledat pentru respectarea integrității teritoriale.

****

Daghestan e aproape singura regiune a Rusiei unde mobilizarea se confruntă cu o rezistență care a cunoscut o mare amploare

Republica Daghestan (republică autnonomă rusă din Caucazul de Nord, n.r.) este, practic, aproape singura regiune a Rusiei unde mobilizarea se confruntă cu rezistență puternică, de mare amploare. De ce anume acolo? Și dacă se vor extinde protestele, cuprinzând o arie georgfică mult mai mare?

În după-amiaza zilei de duminică, 25 septembrie, locuitorii satului Endirei, din districtul Hasaviurt, din R. Daghestan au organizat un miting împotriva mobilizării. Ei au blocat Autostrada Federală Hasaviurt-Mahacikala. Poliția a încercat să disperseze manifestanții, trăgând focuri de arme în aer. În aceeași zi, în R. Daghestan au mai avut loc alte câteva proteste. Cel mai de amploare dintre ele a fost cel de la Mahacikala. Sute de protestatari, majoritatea femei, s-au adunat în centrul orașului. Mulți dintre ei au scandat „Nu, războiului!”, „Fără mobilizare!” și „Copiii noștri nu sunt îngrășăminte!”, și au avut loc confruntări cu poliția, încercând să-i convingă pe polițiști că Rusia este de fapt cea care a început războiul, relatează Meduza.

Forțele de securitate au reacționat dur împotriva protestatarilor și i-au reținut pe unii dintre manifestanți. Protestatarii au încercat să-i agreseze pe polițiști. Unul dintre angajații Ministerului Afacerilor Interne a fost nevoit să fugă de mulțimea furioasă care protesta. În total, peste o sută de persoane au fost reținute la protestele de la Mahacikala, potrivit activiștilor pentru drepturile omului de la OVD-Info (declarat „agent străin” în Rusia).(Sursa: RADOR)

****

Ucrainenii implicați în referendumurile pentru unirea cu Rusia vor fi acuzați de trădare

Într-un interviu acordat ziarului elvețian Blick, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat că ucrainenii care ajută la desfășurarea referendumurilor pentru unirea cu Rusia din teritoriile ocupate de forțele ruse vor fi acuzați de trădare.

El a avertizat că autoritățile de la Kiev au liste cu numele persoanelor implicate într-un fel sau altul. E vorba de sute de colaboratori, care pot fi condamnați la cel puțin cinci ani de închisoare.

Organizatorii ruși umblă cu urne mobile din ușă în ușă și locuitorii din teritoriile controlate de ruși sunt obligați să voteze în prezența forțelor de securitate susținute de Moscova.

Prin referendumurile care au început vineri și se încheie marți, Rusia intenționează să anexeze regiunile Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie. Parlamentul Rusiei ar urma să aprobe rezultatele și anexarea în câteva zile.

****

Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, declară ministrul sârb de externe

Ministrul sârb de externe, Nikola Selaković, a declarat că Planul de consultări cu Ministerul rus de externe a fost semnat inițial din 1996 și este vorba de o procedură tehnică. "Planul datează din 1996, este o procedură tehnică și nu prevede consultări pe tema politicii de securitate. Este vorba de relațiile bilaterale. Ne consultăm chiar și cu cei care au opinii total diferite de noi" – a declarat Selaković, adăugând că Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, deoarece ar fi contrar intereselor naționale și de stat. (Sursa: RADOR)