Această intensificare ar putea avea loc înainte de o posibilă obținere a candidaturii la aderarea la UE. Cei 27 trebuie să se unească pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat, scrie Le Point.

Ucrainenii sunt îngrijorați. Potrivit lui Volodimir Zelenski, este de așteptat "ca Rusia să-și intensifice atacurile în această săptămână", a avertizat el. Și asta, cu câteva zile înainte de discuțiile Celor 27 privind o candidatura a Kievului la UE. În această zi de luni "se deschide o săptămână cu adevărat istorică", a proclamat duminică seara Volodimir Zelenski în alocuțiunea sa video zilnică: ”Vom avea răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei". "Din 1991, au existat puține decizii la fel de fatidice pentru Ucraina precum cea pe care o așteptăm astăzi", a adăugat el, spunând că este "convins că doar un răspuns pozitiv este în interesul întregii Europe".

După o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene vinerea trecută, țările membre ale UE se întâlnesc joi și vineri pentru a decide dacă acordă oficial Kievului statutul de candidat la aderare. Unda verde necesită unanimitatea Celor 27. Până atunci, "evident, ne așteptăm ca Rusia să-și intensifice atacurile în această săptămână", a avertizat președintele. "Suntem pregătiți", a adăugat el.

Potrivit lui Zelenski, rușii "își regrupează forțele în direcția Harkov (nord-est) și în regiunea Zaporijia (sud), și încă bombardează infrastructura de combustibil". Dar "vom răspunde acestor atacuri", a asigurat el, în timp ce a recunoscut "pierderi semnificative", fără a le cuantifica. "Armata noastră rezistă", a salutat el din nou. Rușii au încercat o străpungere în zona Toșkivka, au avut parțial succes, dar artileria noastră a funcționat și putem spune că încercarea de străpungere nu a reușit", a declarat Serhhii Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, care constituie, împreună cu Donețk, Donbasul. Toșkivka se află la sud de Lisichansk, ea însăși separată de Sievierodonețsk doar de râul Doneț.

În Lisiciansk, există semne de pregătire pentru luptele de stradă: soldații fac gropi și pun sârmă ghimpată, iar poliția plasează vehicule arse de-a lungul străzilor pentru a încetini traficul. Guvernatorul a negat duminică, pe Telegram, capturarea totală a orașului Sievierodonețk de către ruși, recunoscând totuși că aceștia "controlează cea mai mare parte".

La rândul său, Ministerul rus al apărării a revendicat capturarea localității Metolkine, la periferia de sud-est a orașului Severodonețk. În jurul acestei aglomerări cheie au loc lupte acerbe pentru a obține controlul asupra întregului Donbas, care este controlat parțial de separatiștii pro-ruși din 2014. Pe frontul de sud, armata ucraineană asigură că forțele ruse, "incapabile să avanseze pe teren", recurg la bombardamente. Ministerul rus a asigurat, duminică, că a lovit o fabrică din Nikolaev (sud) cu rachete de croazieră și a distrus "10 obuziere M777 de 155 mm și până la douăzeci de vehicule blindate furnizate regimului de la Kiev de Occident în ultimele zece zile".

Declarații imposibil de verificat dintr-o sursă independentă.

Acest oraș portuar și industrial de aproape jumătate de milion de locuitori înainte de război este încă sub control ucrainean, dar este aproape de regiunea Herson, ocupată aproape în întregime de ruși. Ea rămâne o țintă a Moscovei, în timp ce se află pe drumul către Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 km sud-vest, lângă Moldova, aflată tot sub control ucrainean și în centrul discuțiilor privind blocarea exportului de milioane de tone de cereale ucrainene.

Acest război ar putea dura "ani de zile", a declarat pentru Bild secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cerând țărilor occidentale să sprijine Kievul pe termen lung.

În fața UE, Moscova deține arma hidrocarburilor. Țări precum Germania caută să compenseze scăderile livrărilor de gaze rusești, chiar dacă asta înseamnă să recurgă la soluții mai puțin ecologice. "Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult", a declarat Ministerul german al economiei, în vreme ce guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz a promis că va abandona această sursă de energie până în 2030. "Este amar, dar este esențial să reducem consumul de gaz", a spus ministrul ecologist al economiei și climei, Robert Habeck. "Nu ar trebui să ne facem iluzii, suntem într-o confruntare cu Putin".

Austria a anunțat reactivarea unei centrale electrice pe cărbune închisă în primăvara lui 2020 de un guvern care dorește să elimine această sursă poluantă de energie și să producă 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030. În ceea ce privește grupul italian ENI, de asemenea foarte dependent de livrările de la Moscova, a fost ales duminică de Qatar să se alăture proiectului francez TotalEnergies în North Field East (NFE), care are ca scop creșterea producției de gaze naturale lichefiate (GNL) cu 60% din țările din Golf până în 2027.

Sursa: RADOR