Ucraina a anunțat duminică că a lovit un avion de luptă Su-57 staționat pe un aerodrom din sudul Rusiei, primul său atac împotriva acestui avion invizibil rusesc de ultimă generație, scrie La Libre Belgique.

Suhoi Su-57 este folosit de forțele aeriene ruse de la sfârșitul anului 2020, înlocuind avioanele de luptă sovietice vechi de tip Su-27 sau MiG-29.

Sâmbătă, "un avion de luptă polivalent Su-57 al statului agresor a fost lovit pe aerodromul Ahtubinsk, în regiunea rusă Astrahan", la aproape 600 de km de granița ruso-ucraineană, a anunțat serviciul de securitate ucrainean GUR. Această neutralizare a unui Su-57 "este o premieră în istorie", a adăugat acesta.

Agenția ucraineană de informații a publicat și imagini din satelit înainte și după atac, care arată daune provocate de incendiu și resturi în jurul unui Su-57 staționat pe un aerodrom. Nu a precizat cum a fost efectuat atacul și nu a revendicat direct responsabilitatea.

Dar o sursă din cadrul serviciilor de informații ucrainene a declarat pentru AFP că GUR a efectuat lovitura cu drone de luptă de fabricație  ucraineană.

Această structură din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării este cunoscută pentru operațiunile sale îndrăznețe în adâncimea Rusiei și a teritoriilor ucrainene pe care aceasta le ocupă.Ucraina vizează adesea, prin atacuri cu drone, infrastructura militară și energetică din Rusia, aflată uneori la sute de kilometri de linia frontului.

Sâmbătă, apărarea antiaeriană rusă a doborât trei drone deasupra regiunii Astrahan, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA