Vice-ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Khristina Haiovișin, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că mii de cetățeni ucraineni sunt deportați cu forța în "regiunile izolate și deprimante din Siberia și din Orientul Îndepărtat" rusesc.

Haiovișin a cuantificat deportații ucraineni la 2,5 milioane de persoane, inclusiv 38.000 de copii, relatează CNN, preluat de ANSA.

Denunțând schema de "infiltrare" a Rusiei, reprezentantul Kievului la ONU a adăugat că ucrainenii forțați să călătorească în Rusia sau pe teritoriul controlat de Moscova sunt uciși și torturați. Cetățenii ucraineni sunt terorizați sub pretextul unei căutări de persoane "periculoase" de către autoritățile ruse, a spus Haiovișin.

Cei care au opinii politice diferite sau sunt afiliați la guvernul ucrainean sau mass-media ucraineană dispar într-o zonă gri, iar copiii sunt "smulși din brațele părinților", a declarat reprezentantul Ucrainei la Consiliul de Securitate.


"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, dar sistemul de infiltrare al civililor ucraineni este o încălcare a "jus in bello" atât de profundă, cum nu am mai văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial", a spus ambasadorul Maurizio Massari, reprezentant permanent la Consiliul de Securitate al ONU. "Este esențial să reiterăm interdicția transferurilor forțate de civili, indiferent de motiv", a afirmat Massari.

Sursa: RADOR