Liderul de la Casa Albă reprezintă o enigmă pentru preşedintele Coreei de Nord. Pentru a o dezlega, Phenianul încearcă să obţină sfaturi din partea unor experţi republicani de la Washington.

Dictatorul nord-corean doreşte să-l înţeleagă mai bine pe Donald Trump şi mesajele sale contradictorii la adresa Phenianului - scrie Washington Post - astfel că încearcă să discute cu analişti apropiaţi republicanilor. Aceştia ar trebui să-I explice liderului nord-corean cum gândeşte Donald Trump.

Printre cei invitaţi de nord-coreeni la astfel de discuţii s-a aflat şi Bruce Klingner, fost analist al CIA, în prezent expert în chestiunea nord-coreeană pentru Heritage Foundation. Trump însuși are contacte strânse cu acest think-tank conservator. Klinger a respins oferta.

Phenianul a apelat şi la emisarul Douglas Paal. Acesta a lucrat în trecut pentru Ronald Reagan și George Bush, iar în prezent este expert al think-tankului "Carnegie Endowment for International Peace". El ar fi trebuit să organizeze întâlniri între oficiali nord-coreeni și experți americani apropiaţi de Partidul Republican. Întâlnirile ar fi urmat să aibă loc pe teren neutru, în Elveția. Paal a precizat pentru Washington Post că a refuzat.

 

"Nord-coreenii sunt în mod clar dornici să dea un mesaj. Dar cred că sunt mai degrabă interesați să călătorească, să mai iasă puțin din țară ",

a spus Paal.

În ultimii doi ani, Phenianul a trimis oficiali din cadrul Ministerului de Externe să discute cu americani - în general, foşti ambasadori şi experţi  - în locuri neutre, precum Geneva, Singapore sau Kuala Lumpur.

De la alegerea lui Trump însă, nord-coreenii sunt interesaţi în mod particular de strategia neconvenţională a preşedintelui, au precizat mai multe persoane pentru publicaţia americană.

Printre altele, Phenianul doreşte să afle de ce oficiali de rang înalt, precum ministrul Apărării, Jim Mattis, şi secretarul de stat, Rex Tillerson, îl contrazic atât de des pe şeful lor.