Liderul de la Casa Albă reprezintă o enigmă pentru președintele Coreei de Nord. Pentru a o dezlega, Phenianul încearcă să obțină sfaturi din partea unor experți republicani de la Washington.

Dictatorul nord-corean dorește să-l înțeleagă mai bine pe Donald Trump și mesajele sale contradictorii la adresa Phenianului - scrie Washington Post - astfel că încearcă să discute cu analiști apropiați republicanilor. Aceștia ar trebui să-I explice liderului nord-corean cum gândește Donald Trump.

Printre cei invitați de nord-coreeni la astfel de discuții s-a aflat și Bruce Klingner, fost analist al CIA, în prezent expert în chestiunea nord-coreeană pentru Heritage Foundation. Trump însuși are contacte strânse cu acest think-tank conservator. Klinger a respins oferta.

Phenianul a apelat și la emisarul Douglas Paal. Acesta a lucrat în trecut pentru Ronald Reagan și George Bush, iar în prezent este expert al think-tankului "Carnegie Endowment for International Peace". El ar fi trebuit să organizeze întâlniri între oficiali nord-coreeni și experți americani apropiați de Partidul Republican. Întâlnirile ar fi urmat să aibă loc pe teren neutru, în Elveția. Paal a precizat pentru Washington Post că a refuzat.

 

"Nord-coreenii sunt în mod clar dornici să dea un mesaj. Dar cred că sunt mai degrabă interesați să călătorească, să mai iasă puțin din țară ",

a spus Paal.

În ultimii doi ani, Phenianul a trimis oficiali din cadrul Ministerului de Externe să discute cu americani - în general, foști ambasadori și experți  - în locuri neutre, precum Geneva, Singapore sau Kuala Lumpur.

De la alegerea lui Trump însă, nord-coreenii sunt interesați în mod particular de strategia neconvențională a președintelui, au precizat mai multe persoane pentru publicația americană.

Printre altele, Phenianul dorește să afle de ce oficiali de rang înalt, precum ministrul Apărării, Jim Mattis, și secretarul de stat, Rex Tillerson, îl contrazic atât de des pe șeful lor.