Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a primit cadou duminică cinci drone explozive, o dronă de recunoaștere și o vestă antiglonț din mâinile guvernatorului regiunii Primorie, în Extremul Orient Rus, potrivit TASS.

"Liderul RPDC (numele oficial al Coreei de Nord - n. r.) a primit cinci drone kamikaze și o dronă de recunoaștere de tip 'Geran-25' cu decolare verticală", a afirmat TASS. El a plecat apoi înapoi spre Coreea de Nord cu trenul blindat.

Cadouri cu caracter militar foarte simbolice într-un context de temeri occidentale față de un posibil acord de livrări de arme și muniții nord-coreene de care Moscova are nevoie pentru ofensiva sa în Ucraina, notează La Libre Belgique.

Miercurea trecută, la o discuție pe cosmodromul Vostocinîi, Vladimir Putin și Kim și-au afișat relațiile apropiate, președintele rus vorbind despre "perspective" de cooperare militară în ciuda sancțiunilor internaționale ce vizează Phenianul din cauza programelor sale nucleare și a dezvoltării de rachete.

În timpul întâlnirii lor, cei doi lideri și-au oferit reciproc câte o pușcă, și acestea cadouri cu valoare simbolică în contextul actual.

De atunci, Kremlinul dă asigurări că nu a fost semnat "niciun acord" cu ocazia acestei intâlniri, lucru care nu-i liniștește totuși pe occidentali.

"Guvernatorul (Oleg Kojémiako) i-a oferit lui Kim Jong Un un ansamblu de protecție antiglonț pentru acțiunile de asalt" și "haine speciale nedetectabile de camerele termice", au mai declarat serviciile regionale ale agenției TASS.

Duminică, Kim s-a mai întâlnit cu studenți nord-coreeni de la Universitatea federală din Extremul Orient în campusul universitar la Vladivostok.

Cu ocazia acestei vizite, Kim Jong Un a primit cadou de la Alexandr Kozlov, ministrul rus al ecolpogiei, o pictură intitulată "Insula Ruskii", cu o imagine în relief a acestei insule situate în fața Vladivostokului și unde se află o parte a instalațiilor universității.

Pe insulă, Kim a mers și la oceanarium, asistând, potrivit TASS, la un spectacol acvatic.

Agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA a calificat, la rândul ei, drept "intensă și caldă" ambianța acestor ultime zile în marele oraș din Extremul Orient rus, "într-un moment în care o nouă eră de prietenie, de solidaritate și de cooperare se deschide în istoria dezvoltării relațiilor dintre RPDC și Rusia".

Sursa: Rador Radio România