Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, l-a demis pe șeful statului major al armatei și a cerut o intensificare a pregătirilor de război, crescând fabricarea de arme și făcând mai multe manevre, relatează media de stat.

Anunțurile au fost făcute miercuri, la o reuniune a Comisiei militare centrale, a relatat KCNA, agenția de presă nord-coreeană, preluată de La Libre Belgique.

Săptămâna trecută, Kim a vizitat timp de trei zile mai multe uzine mari de armament, de joi până sâmbătă.

Întâlnirea militarilor are loc în momentul în care Seulul și Washingtonul urmează să înceapă la sfârșitul lunii august principalele lor manevre militare comune anuale.

Phenianul consideră toate aceste exerciții repetiții în vederea unei invazii și a avertizat de mai multe ori că va lua măsuri "zdrobitoare" pentru a răspunde la ele.

În timpul reuniunii de miercuri, liderul nord-coreean l-a demis pe șeful statului major, generalul Pak Su Il, pentru a-l înlocui cu vice-mareșalul Ri Yong Gil, a informat KCNA fără a da alte detalii.

Potrivit agenției de presă, ordinea de zi a acestei întâlniri era "problema pregătirilor pentru un război total"|, inclusiv "obținerea de mijloace de lovire mai puternice" pentru a asigura "o pregătire militară perfectă în vederea unui război".

Kim a cerut "tuturor uzinelor de muniții să continue producția de masă de echipamente și arme", potrivit aceleiași surse. El a cerut de asemenea să se facă în mod activ manevre militare reale pentru a utiliza armele și echipamentele cele mai recent prezentate".

Reuniunea s-a referit și la pregătirile pentru o mare paradă care va marca, pe 9 septembrie, a 75-a aniversare a fondării Coreei de Nord. Phenianul va organiza în același timp o mare expoziție pe tema apărării.

La sfârșitul lunii iulie, Kim a organizat o vizită pentru ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, să-i arate armele cele mai recente și mai avansate ale țării, mai exact rachete balistice și drone.

Sursa: RADOR