Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat primul satelit spion de recunoaștere militar al țării sale și a aprobat "viitorul lui plan de acțiune", a anunțat agenția de presă oficială KCNA, citată de La Libre Belgique.

Liderul s-a întâlnit miercuri cu comitetul nepermanent însărcinat cu pregătirea lansării satelitului înainte de a-l inspecta, a relatat KCNA. La jumătatea lunii aprilie, Kim Jong Un afirmase că s-a terminat construirea sa și a ordonat să fie lansat.

Acest anunț a venit la o săptămână după ce Phenianul a asigurat că a reușit prima lansare a noii sale rachete balistice intercontionentale (ICBM) cu combustibil solid, un progres major pentru programul de înarmare nord-coreean. Potrivit analiștilor, există o sincronizare tehnologică importantă între dezvoltarea de ICBM și capacitățile de lansare în spațiu.

Marți, "după ce a luat cunoștință în detaliu despre lucrările comitetului, (Kim Jong Un) a inspectat satelitul de recunoaștere militar numărul 1, gata să fie încărcat după o ultimă verificare a asamlării generale și un control al mediului spațial", a afirmat KCNA.

Liderul a acuzat Statele Unite și Coreea de Sud că intensifică ceea ce el a numit "manevre de confruntare" contra Nordului și a declarat că țara sa își va exercita dreptul la autoapărare.

Apoi, el a "aprobat viitorul plan de acțiune al comitetului de pregătire", a adăugat KCNA.

Dezvoltarea unui satelit de recunoaștere militar era unul din principalele proiecte de apărare prezentate de Kim Jong Un în 2021.

În decembrie anul trecut, Phenianul declarase că a făcut un "test final important" pentru dezvoltrea unui satelit spion.Această știre a fost imediat pusă la îndoială de experți care au afirmat despre imaginile care se presupunea că au fost luate de pe satelit că erau de calitate proastă.

Phenianul nu a anunțat o dată de lansare, dar în aprilie, liderul a cerut "să fie lansat la data programată".

Anul trecut, Coreea de Nord declarase că statutul său de putere nucleară este "ireversibil", închizând definitiv calea spre orice negociere privind dezarmarea sa.

Potrivit analiștilor, e dificil pentru Phenian să facă o recunoaștere prin satelit cu propria tehnologie și fără sprijinul  tehnologic al Rusiei sau Chinei.

Sursa: RADOR