Liderul nord-coreean Kim Jong-un a explicat că unificarea cu Coreea de Sud nu mai este posibilă, relatează RAI News.

Kim Jong-un a cerut Parlamentului să modifice Constituția pentru a se scrie alb pe negru că Sudul este ''țara ostilă numărul unu'' și să codifice angajamentul de a ocupa complet teritoriul inamic în caz de război.

''Seulul nu mai este o contrapartidă pentru reconciliere și unificare'', a spus Kim, dând o lovitură netă planului bunicului său Kim Il-sung, fondatorul statului.

''Nu vrem războiul, dar nici nu avem vreo intenție să-l evităm'', a adăugat el, avertizând Seulul: "Dacă Coreea de Sud ne invadează  și cu 0,001 milimetri teritoriul, spațiul aerian și apele, vom considera că este o provocare de război", a spus Kim, precizând că țara sa nu va recunoaște niciodată Northern Limit Line (NLL), linia de frontieră intercoreeană din Marea Galbenă, trasată unilateral de Comandamentul ONU condus de Statele Unite după războiul din Coreea din 1950-53.

În discursul său la Adunarea Supremă a Poporului, Kim a acuzat Sudul că încearcă să stimuleze schimbarea regimului și să promoveze pe ascuns unificarea.

Avântul propagandist al liderului nord-coreean nu se oprește la declarații. El a mai dispus desființarea a trei agenții legate de promovarea dialogului și Cooperarea inter-coreeană: Comitetul pentru Reunificarea Pașnică a Țării, Biroul Național de Cooperare Economică și Administrația Internațională a Turismului Kumgangsan și distrugerea ''rămășițelor trecutului'' care pot fi considerate simboluri ale reconcilierii în scopul ''eliminării complete a conceptelor de reunificare și reconciliere din istoria națională a republicii noastre''.

''Trebuie să luăm măsuri detaliate, pas cu pas, pentru a separa toate conexiunile dintre cele două Corei în zonele de graniță, inclusiv necesitatea de a tăia fizic partea de nord a drumului Gyeongui'', a spus el, potrivit agenției de presă națională KCNA.

Va cădea, așadar, Arcul Reunificării, monumentul emblematic construit în 2001 la Phenian pentru a celebra proiectul de unificare al lui Kim Il-sung, bazat pe sistemul federal care îi întâmpină pe cei care sosesc din Sud în oraș.

În timpul discursului său, Kim a învinuit Coreea de Sud și Statele Unite pentru creșterea tensiunilor în regiune, invocând exercițiile militare comune extinse, desfășurarea de active militare strategice ale SUA și cooperarea lor trilaterală în materie de securitate cu Japonia, care au transformat Peninsula Coreeană într-o zonă de risc, așa cum spus și agenției KCNA.

Experții sunt de părere că Kim ar putea urmări să diminueze vocea Coreei de Sud în problemele de securitate regională și să trateze direct cu Statele Unite în ceea ce privește situația nucleară.

Declararea Sudului ca adversar permanent, mai degrabă decât un potențial partener de reconciliere, ar putea face parte din eforturile de îmbunătățire a credibilității doctrinei nucleare a lui Kim, care autorizează armata să lanseze atacuri nucleare preventive împotriva adversarilor, în cazul în care aceasta percepe vreun pericol pentru conducerea Phenianului.

Noile decizii ale liderului Coreei de Nord sosesc în momentul în care Kim își consolidează parteneriatul cu Moscova și Beijingul în încercarea de a ieși din izolarea diplomatică și de a-și spori influența alăturându-se unui front unit împotriva Washingtonului.

În timpul unei reuniuni a cabinetului de la Seul, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că comentariile lui Kim au arătat natura ''anti-națională și antistorică'' a guvernului de la Phenian.

Yoon a spus că Sudul menține o pregătire fermă de apărare și că va pedepsi ''sever'' Nordul dacă o provoacă. ''Tactica falsă de pace (a Nordului) care ne-a amenințat, punându-ne să alegem între război și pace nu mai funcționează'', a adăugat el.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA