„Dacă țara cea mai dependentă a Rusia, cu cel mai scăzut PIB din UE, își poate permite să se ridice împotriva lui Putin, oricine ar trebui să poată face acest lucru”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, pentru New York Times.

Publicația dedică un material Bulgariei legat de atitudinile politice din țară, legătură istorică puternică cu Rusia, puternica propagandă rusă și curajul guvernului lui Kiril Petkov de a schimba cursul pro-rus al guvernelor anterioare, relatează Sega.

Vicepremierul Asen Vasilev a declarat pentru ziar că „Bulgaria a făcut progrese mari în asigurarea de surse alternative de gaze din Azerbaidjan și prin furnizarea de gaz natural lichefiat pe mare până în Grecia vecină pentru transport până în partea de nord a țării. Pentru noi, Gazprom a rămas evident în trecut”.

În opinia sa, Moscova și-a făcut un calcul greșit, pentru că de fapt a determinat efectiv țările balcanice aflate în război să se unească rapid și să contracareze riscul întreruperii livrărilor.

„Acest lucru îmi dă o mare speranță că arma energetică nu se va dovedi doar „un tigru de hârtie, ci se va întoarce ca un bumerang împotriva Rusiei”, a spus vicepremierul.

Considerate până de curând „copiii problematici” ai Europei, astăzi o serie de țări din Europa Centrală și de Est arată foarte diferit - la fel ca Bulgaria, demonstrează un comportament pro-european curajos și determinare, a comentat ziarul german Die Welt, informează Deutsche Welle.

„În Bulgaria se remarcă un început de adevărate schimbări politice, după anii în care țara a ocupat ultimele locuri în toate clasamentele privind statul de drept și libertatea presei.

Actualul premier Kiril Petkov, care a absolvit Harvard, a participat în urmă cu doar un an și jumătate la demonstrațiile antiguvernamentale care au inundat țara.

Ceea ce se întâmplă în Bulgaria este important și pentru unitatea întregii UE - mai ales acum, în contextul războiului din Ucraina. Țara, care a făcut parte din blocul sovietic, este încă strâns legată de Rusia, atât economic, cât și cultural, și e sub influența unei puternice activități de propagandă a Kremlinului.

Dar acum Bulgaria este ferm de partea Ucrainei. Recent, premierul Kirill Petkov l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar apoi și-a exprimat încrederea că Ucraina va câștiga acest război.

În urmă cu două săptămâni, Putin a întrerupt gazul pentru Bulgaria, dar înainte de asta guvernul bulgar a anunțat că lucrează pentru a pune capăt dependenței de Gazprom.

„Această presiune din partea lui Putin nu va reuși”, a spus ferm premierul bulgar.

Și pentru că el guvernează o coaliție din care fac parte și socialiștii bulgari, care până acum au blocat un ajutor mai serios pentru Ucraina, inclusiv livrările de arme, recent el a donat Ucrainei salariul său lunar și le-a cerut compatrioților săi pe Facebook să facă același lucru”, amintește Die Welt.

„Ultimele săptămâni au arătat în mod clar următorele - dacă Putin și-a propus să slăbească UE, prin războiul împotriva Ucrainei, a obținut exact opusul. Uniunea Europeană a adoptat cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria sa, iar multe state membre ale UE livrează arme Kievului”, a adăugat el.

Sursa: RADOR