Fostul secretar de stat al SUA Henry Kissinger vorbește din nou despre Ucraina.

După ce a condamnat politicile de expansiune către est a NATO după încheierea Războiului Rece și a declarat recent că, la sfârșitul ostilităților, Ucraina ar trebui să se alăture totuși Alianței, astăzi oferă o perspectivă de pace, scrie Il Fatto Quotidiano. Și o face la microfoanele postului CBS, declarând că actuala criză ar putea fi rezolvată până la sfârșitul anului prin negocieri. Mulțumită Chinei.

În discursul său, omul care a decis soarta politicii externe a Statelor Unite, și nu numai, dar și soarta administrațiilor conduse de Richard Nixon și Gerald Ford a declarat: ''Acum, odată cu intrarea Chinei a intrat în negocieri, cred că (acestea din urmă, n.d.) vor atinge apogeul până la sfârșitul anului. Vom vorbi despre procese de negociere și chiar despre negocieri reale. Ce aș face dacă un președinte ar veni la mine și mi-ar spune să zbor la Moscova pentru a vorbi cu Putin? Aș fi înclinat să fac asta. Dar aș fi un consilier, nu o persoană activă''.

Cuvintele lui Kissinger au avut în repetate rânduri un ecou internațional, mai ales pentru pozițiile luate, într-un contrast aparent cu politicile purtate în timpul mandatului său în cadrul diferitelor administrații americane. În primul rând, a fost surprinzătoare condamnarea politicilor de expansiune estică ale NATO, politici care, potrivit acestuia, s-ar afla la originile unei înrăutățiri treptate, dar constante, a relațiilor dintre Pactul Atlantic și Rusia.

De fapt acesta a fost unul dintre motivele invaziei decise de Vladimir Putin, cel puțin conform declarațiilor președintelui rus.

Cu toate acestea, la începutul anului 2023, fostul secretar de stat a recunoscut și că a făcut o eroare de judecată în analiza sa asupra conflictului, argumentând că, odată cu terminarea violențelor, Ucraina ar trebui admisă totuși în Alianță.

Sursa: RADOR