Președintele american Joe Biden a ajuns luni dimineața la Kiev, o vizită surpriză la aproape un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urmă cu câteva săptămâni, Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză la Washington pentru a se întâlni cu omologul său american și pentru a cere în Congresul SUA mai multe arme pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, notează BBC Online.

Vizita lui Biden a fost ținută secretă din motive de securitate, dar mai multe străzi din Kiev au fost închise circulației în această dimineață, alimentând zvonurile privind derularea unui eveniment important. 

Săptămâna trecută, Casa Albă a anunțat că Joe Biden vizitează Polonia, în perioada 20-22 februarie.

"Ne vom  apăra împreună cetățenii și țările de agresiunea Rusiei, avem o abordare comună în privința acestui război ... lucrăm pentru a aplica noi pachete de sancțiuni", a declarat Volodimir Zelenski, într-o conferință comună de presă cu Joe Bide.

El a mai spus că există "o viziune comună asupra unei formule de pace".

Scopul nostru, al tuturor țărilor interesate de securitatea internațională, e să apărăm dreptul internațional, a mai spus Zelenski.

El a spus că Rusia trebuie să-și asume responsabilitatea și să plătească pentru toate daunele, e nevoie de un tribunal internațional.

"În urmă cu un an, lumea se aștepta la sfârșitul Ucrainei ... un an mai târziu, Ucraina rezistă, democrația rezistă, iar lumea e alături de voi", a declarat Joe Biden, amintind că a venit de mai multe ori la Kiev în ultimii ani în calitate de vicepreședinte.

Biden a spus că în Ucraina au loc crime de război împotriva civililor ucraineni.

Săptămâna aceasta vor fi anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei. Totodată, SUA vor anunța un nou pachet de sprijin pentru Kiev.

Armata rusă a pierdut jumătate din teritoriul ocupat în Ucraina, tinerii fug din Rusia,  a spus Biden, adăugând că Putin a mizat pe faptul că Occidentul nu va rămâne unit. 

Moscova, informată

Vizita efectuată luni de președintele american Joe Biden la Kiev a fost planificată în secret în ultimele luni, cu participarea unui număr restrâns de responsabili, și Moscova a fost informată despre această vizită cu câteva ore înainte ca el să plece de la Washington, potrivit unor consilieri ai liderului de la Casa Albă citați de agenția EFE.

Unul dintre aceștia, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, care l-a însoțit pe Biden la Kiev, a declarat presei că Washingtonul a trimis Moscovei o notificare asupra acestei vizite cu "câteva ore" înainte ca avionul președintelui american să decoleze de la Washington, pentru a evita orice incident de natură să escaladeze și mai mult războiul din Ucraina, notează Agerpres.

Solicitat de un ziarist să dezvăluie mesajul transmis Moscovei, el a refuzat, invocând "caracterul sensibil" al acestui gen de comunicări cu Moscova.

După o discuție avută vinerea trecută în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiați, Biden însuși a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deși existau riscuri, acestea erau gestionabile.

Joe Biden a sosit în capitala ucraineană cu o zi înainte ca președintele rus Vladimir Putin să susțină un discurs important, în care se așteaptă să stabilească obiectivele Rusiei pentru al doilea an al invaziei pe care a lansat-o la 24 februarie trecut.

Agenția de presă ucraineană UNIAN nu a ratat ocazia de a face o paralelă între Biden, care a avut curajul să se deplaseze într-o zonă de conflict și să se plimbe prin Kiev, și președintele rus Vladimir Putin, despre care presa internațională a scris că, temându-se pentru propria securitate, stă mai mult într-un buncăr de la începutul conflictului.