Knessetul se opune creării unui stat palestinian

Deputații israelieni și-au arătat, în premieră, prin adoptarea unei rezoluții, opoziția față de crearea unui stat palestinian, scrie Le Soir.
Votul are loc cu o săptămână înainte de călătoria premierului Netanyahu la Washington, unde Joe Biden și partidul său democrat cred, dimpotrivă, în virtuțile unei astfel de soluții.
În timp ce ofensiva militară israeliană din Gaza continuă neobosit și victimele se înmulțesc, parlamentul israelian, Knessetul, a adoptat o rezoluție prin care își afirmă opoziția față de crearea unui stat palestinian. Șaizeci și opt de deputați au votat în favoarea textului, iar nouă s-au opus. Deputații arabi au fost cei care au refuzat rezoluția, în timp ce mai mulți deputați din opoziție au votat-o, inclusiv popularul Benny Gantz. Puținele partide laburiste s-au abținut, iar partidul Yesh Atid (centru) nu a participat la ședință.
Este pentru prima dată în istorie când Knessetul adoptă o astfel de rezoluție.
Ce spune textul?
„Crearea unui stat palestinian în inima Israelului ar constitui o amenințare existențială pentru statul Israel și pentru cetățenii săi, ar perpetua conflictul israeliano-palestinian și ar destabiliza regiunea”.
O astfel de evoluție ar fi „o recompensă pentru terorism și ar încuraja Hamas și susținătorii săi să vadă asta ca pe o victorie, ca urmare a masacrului din 7 octombrie 2023, și un preludiu la extinderea jihadismului islamic în Orientul Mijlociu.
În fruntea guvernului israelian – alcătuit din dreapta naționalistă, clerici și două grupări extremiste în mod deschis rasiste – premierul Netanyahu își vede strategia întărită prin acest vot care a avut loc cu o săptămână înainte de vizita sa planificată la Washington, unde urmează să vorbească în fața Congresului și să se întâlnească cu președintele Joe Biden (dacă acesta din urmă își revine după Covid).
Republicanii, care domină Camera Reprezentanților, îi vor oferi fără îndoială o primire triumfală. Dar democrații, inclusiv Joe Biden, se află într-o poziție inconfortabilă din moment ce, deși aliați fideli ai Israelului, susțin, cu un zel ostentativ după atacul terorist din 7 octombrie, crearea unui stat palestinian ca soluție pentru chestiunea palestiniană.
Anexare
Majoritatea parlamentară israeliană, dimpotrivă, promovează anexarea teritoriilor palestiniene ocupate în 1967. Confiscarea terenurilor, construirea a mii de noi unități locative pentru coloniști, inacțiunea în fața abuzurilor celor mai radicali dintre acești coloniști și slăbirea Autorității Palestiniene a lui Mahmud Abbas din Ramallah prin epuizarea resurselor sale financiare sunt tot atâtea mijloace de a atinge treptat obiectivul.
Ca răspuns, Washingtonul are doar sfaturi cu critici în pumn cu mănușă, ca atunci când purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american estima pe 2 iulie că „viabilitatea Autorității Palestiniene este esențială pentru stabilitatea Cisiordaniei,” care este în sine „esențială pentru interesele de securitate ale Israelului”.
La Ramallah, Hussein al-Sheik, un lider al Organizației pentru Eliberarea Palestinei și apropiat lui Abbas, a declarat că decizia Knesset-ului privind refuzul oricărei variante de stat palestinian confirmă „rasismul” Israelului, „disprețul său pentru dreptul internațional” și „politica” acestuia de perpetuare a ocupației”.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
de Jay 19 Iul 2024 15:28
de Iosef Melman 20 Iul 2024 20:26
Conflictul e deja eternizat prin refuzul categoric de la bun inceput al lumii arabe si musulmane sa accepte insasi existenta Israelului, indiferent de granitele sale.
Pe aceasta baza au pornit in 1948 tarile arabe un razboi pentru lichidarea din fase a statului evreiesc abia nascut. Obiectivul nu s-a schimbat cu nimic pana azi, iar discutiile despre un teritoriu sau altul sunt incercari arabe de a dobandi niste castiguri de etapa, dupa care sa continue cu pretentiile.
Acesta deci nu este un conflict pentru configuratia unor granite sau asupra unor teritorii, ci existential pentru Israel.
de Iosef Melman 20 Iul 2024 18:01
Israelul, statrul national evreiesc se afla exact pe teritoriul patriei milenare al acesui popor.
Insusi numele pe care vrea sa si-l aroge eventualul "stat Palestina" este o inducere in eroare voita, incercand sa sugereze ca ar fi identic cu toata regiunea geografica Palestina, in care se afla Israelul pe 78% din suprafata, cam cat 4 judete romanesti.
Organizatiile arabe palestiniene care militeaza pentru un asemenea stat, OEP si Hamas, au dealtfel inscrise in Chartele lor (accesibile pe internet) ca ratiune de a exista eliminarea Israelului.
In acest fel, hotarirea parlamentului israelian e complet justificata.
Atacul genocidar de la 7 octombrie al Hamas e dovada dea mai recenta ca nu se putea adopta o hotarire mai corecta.