Mulți turci nu se mai simt acasă din cauza președintelui Recep Tayyip Erdogan și caută modalități de a-și părăsi țara. Printre ei și Koray Kilic.

Genealogia este în prezent o activitate populară în Turcia. Nu din curiozitate sau ca urmare a vreunui interes științific, ci dintr-un motiv cât se poate de practic: mulți oameni își caută strămoși prin statele membre UE, pentru a putea emigra, scrie Berliner Morgenpost.

Koray Kilic este unul dintre cei care a căutat arborele genealogic al familiei sale.

”Străbunicul meu a trăit la sfârșitul secolului al 19-lea în România de astăzi", spune tânărul în vârstă de 32 de ani.

”În conformitate cu legea română, eu, ca strănepot, pot cere cetățenia română, astfel că pot deveni cetățean al Uniunii Europene", a povestit Kilic pentru cotidianul german Berliner Morgenpost. În acest mod, i se deschid mult mai ușor porțile pentru a putea trăi în Germania.

Kilic s-a născut în Germania, la Köln, unde părinții lui au lucrat o perioadă. Familia s-a întors în Turcia, pe când el avea 13 ani. Și soția lui, tot turcoaică, a crescut în Germania. Koray Kilic și soția sa au doi copii mici, pe care vor să-i crească în Germania.

”Trebuie să plecăm de aici. Acest guvern, cu ideologia lui islamic-conservatoare se amestecă din ce în ce mai mult în viața noastră privată", spune bărbatul. ”Motto-ul nostru este: trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască, dar acest lucru nu mai este posibil în Turcia", mai spune Kilic.

El nu este de acord cu modificarea Constituției prin care președintele va primi puteri sporite, în cazul în care va obține votul populației la referendumul din 16 aprilie, și nu privește cu ochi buni modul în care partidul de guvernământ AKP se implică în sistemul de învățământ.

Koray Kilic speră că cel târziu în august va obține pașaportul românesc. În așteptarea acestuia, și-a trimis deja CV-ul la mai multe firme din Germania.

Cei doi nu sunt singurii cu gând de plecare. Koray Kilic spune că în cercul lor de cunoștințe sunt cel puțin 15 persoane sau familii care vor să se stabilească în Germania, Danemarca sau Elveția.

Peste 7.300 de cadre universitare și-au pierdut locurile de muncă, în cadrul ”epurărilor” întreprinse de autoritățile de la Ankara după tentativa de puci de anul trecut. Mulți își caută acum un job în străinătate. Faptul că se gândesc să emigreze în special tineri educați ar putea deveni o problemă pentru Turcia, care riscă să se confrunte în viitor cu un ”exod de creiere”.