Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, care stabilește baza unei colaborări pentru protejarea intereselor financiare ale UE și ale Ucrainei.

Procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký s-au deplasat în Ucraina pentru a semna acest acord alături de procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

„Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Suntem umiliți de exemplul dumneavoastră, de hotărârea parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării”, a declarat Kovesi, potrivit unui comunicat al Parchetului European.

Ea a transmis sprijinul întreegului colegiu al EPPO și a apreciat că tenacitatea și curajul procurorilor ucraineni se vor dovedi „extrem de importante” odată ce pacea va reveni în Ucraina. „Investigațiile voastre privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, a adăugat șefa Parchetului European.

Șefa procurorilor ucraineni a menționat că au discutat și despre interacțiunea dintre cele două instituții în vederea percheziției, arestării și confiscării averilor criminalilor de război. Proprietățile acestora vor fi valorificate pentru refacerea și companesarea pierderilor suferite de fiecare ucrainean, susține Irina Venediktova.

Potrivit instituției, aranjamentul de lucru stabilește baza unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei, printr-o anchetă și urmărire penală eficace, și pentru a aduce în fața justiției fără întârzieri nejustificate suspecții bănuiți de infracțiuni împotriva bugetului UE. Prin acest acord, Ucraina recunoaște, practic, EPPO ca autoritate competentă.

Kovesi a transmis și disponibilitatea Colegiului EPPO de a-și sprijini omologii din Ucraina pe drumul către UE, de îndată ce acest proces va avansa.