Președintele rus Vladimir Putin este- potrivit Kremlinului - pregătit să discute cu cancelarul german Olaf Scholz despre războiul din Ucraina.

Până acum, Scholz nu a sunat sau Berlinul nu a avut o astfel de inițiativă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Kurier.

El a reacționat la declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a susținut vineri - într-un interviu acordat Kölner Stadt-Anzeiger - că e gata să reia, "când va veni momentul", contactul pe tema Ucrainei cu președintele rus Vladimir Putin.

"E necesar să vorbim", a spus Peskov. "Președintele Putin rămâne deschis dialogului, dar, desigur, urmărește obiectivul fundamental de a proteja interesele cetățenilor noștri".

Potrivit Kremlinului, Putin și Scholz au vorbit ultima dată la telefon timp de aproximativ o oră pe 2 decembrie 2022, la inițiativa Germaniei, despre situația din Ucraina și consecințele războiului.

Scholz a declarat pentru Kölner Stadt-Anzeiger că "în cele din urmă va trebui să existe un acord între guvernele de la Moscova și Kiev" privind războiul.

Întrebarea dacă discuțiile cu Putin mai au sens este controversată.

Scholz a avertizat să nu se mizeze pe înghețarea războiului împotriva Ucrainei de-a lungul teritoriului care a fost cucerit până acum. "Rusia trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre încheierea unui fel de pace rece - de exemplu prin transformarea actualei linii a frontului în noua «graniță» dintre Rusia și Ucraina. Asta doar ar legitima jaful lui Putin", a spus el.

Condiția prealabilă pentru pace e "retragerea trupelor ruse, a mai spus el.