Rusia a declarat că discuțiile cu Washingtonul sunt în curs și sunt legate de eventuale tratative de pace menite să pună capăt războiului la aproape trei ani după ce Moscova și-a lansat invazia totală, informează „The New York Times” (SUA).

Miercuri, Kremlinul a confirmat că a intrat în contact cu Administrația Trump, având în vedere că se discută deja despre eventualitatea unor tratative de pace menite să pună capăt războiului din Ucraina.

„Într-adevăr, s-au stabilit niște contacte între niște departamente anume,, iar, recent, ele s-au intensificat, dar nu vă pot oferi și alte detalii”, a declarat Dmitri S. Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir V. Putin, în cursul unor convorbiri cu reporterii.

Peskov a fost întrebat despre felul negocierilor, având în vedere că președintele Trump. la o conferință de presă avută, marți, cu premierul Israelului, Benjamin Netnyahu, a spus că administrația sa poartă deja niște "discuții foarte constructive pe tema Ucrainei”.

„Iar noi discutăm cu rușii. Discutăm cu ucrainenii”, a spus Trump, care, în decursul campaniei sale (electorale), susținea că va pune capăt acestui război, care durează de aproape trei ani.

În primul an al invaziei, forțele lui Putin s-au împotmolit pe câmpul de luptă, dar ulterior s-au redresat și i-au lăsat în urmă pe ucraineni, anul trecut, cucerind sute de kilometri din teritoriul Ucrainei, deși cu niște costuri grele. Ucraina, care are o populație mult mai puțin numeroasă decât cea a Rusiei, s-a luptat să mobilizeze în luptă trupe suficiente.

În ultimle săptămâni, Putin și-a întețit tentativa de a submina autoritatea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, susținând în mod repetat că liderul ucrainean nu mai este legitim – o afirmație respinsă de Kiev. Mandatul prezidențial al lui Zelenski a expirat anul trecut, dar legislația ucraineană interzice orgnizarea alegerilor atâta timp cât este impusă legea marțială.

Miercuri, Peskov a spus că, indiferent de asta, Rusia „rămâne deschisă negocierilor”.

În 2022, când Rusia și Ucraina au ținut pentru ultima oară tratative în vederea păcii, demersul a eșuat din cauza unor importante neînțelegeri. Rusia căuta de mai multă vreme să negocieze direct cu Statele Unite și să excludă Ucraina, iar contestarea legitimității lui Zelenski era menită să reducă autoritatea liderului ucrainean în fața noii administrații americane și să ajungă la un acord în lipsa lui.

În această săptămână, Trump, care a criticat de multă vreme ajutorul acordat de SUA Ucrainei, a declarat că ar dori ca Ucraina să ofere Statelor Unite metale rare în schimbul sprijinului arătat războiului dus de Kiev.

Peskov a profitat de această declarație ca să afirme că sprijinul acordat de SUA Ucrainei e șubred, el susținând că un asemenea acord ar fi o „propunere prin care ajutorul să fie cumpărat”.

Întrucât eventualitatea unor tratative de pace este în creștere, Putin l-a flatat pe Trump, afirmând public că el n-ar fi invadat Ucraina dacă Trump și-ar fi adjudecat un al doilea mandat în alegerile din 2020.

Președintele rus a mai spus că Trump va reinstaura ordinea în Europa, el lăudându-i perseverența și caracterul, date fiind amenințările președintelui american la adresa aliaților europeni și la adresa Mexicului și Canadei prin impunerea unor taxe vamale prohibitive.

Sursa: Rador Radio România