Construcția, care ar trebui să fie finalizată până pe 20 decembrie, va cuprinde 800 de locuri destinate elitei moscovite pentru a face față unui atac nuclear, scrie Le Point.

Potrivit The Moscow Times, preluat de Courrier International, Kremlinul a decis să construiască un buncăr de 800 de locuri pentru elita Moscovei. Clădirea, construită "în timp record", va fi amplasată sub Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, din capitală.

Întreaga construcție a ceea ce se numește oficial "structură de protecție civilă" este așteptată să fie finalizată până pe 20 decembrie 2023, potrivit unui contract semnat de președinția rusă pe 26 mai, la care a avut acces The Moscow Times.

În cazul unui atac nuclear, acest adăpost antiatomic trebuie să poată proteja oamenii care locuiesc acolo atât de o explozie puternică, cât și de radiații într-o zonă de 10 kilometri.În total, un buget de 35 de milioane de ruble, adică 400.000 de euro, va fi alocat acestei infrastructuri, constând din mai multe intrări și ieșiri de urgență.

De asemenea, adăpostul va fi prevăzut cu un sistem sofisticat de ventilație și încălzire pentru a permite "proceduri medicale în timpul războiului". În cele din urmă, vor fi puse în aplicare sisteme speciale de comunicare pentru a asigura schimbul de informații secrete.

Acest anunț survine în timp ce lansarea unei contraofensive ucrainene pare din ce în ce mai iminentă. Pe 30 mai, Moscova a suferit un atac cu drone pe teritoriul său. Vladimir Putin, care trăiește cu frica de a fi asasinat, continuă așadar să-și mărească măsurile de securitate prin construirea acestui buncăr antiatomic.

Această tendință se poate verifica analizând cheltuielile dedicate securității președintelui rus și colaboratorilor săi. În perioada ianuarie-mai 2023, acestea au ajuns la 15 miliarde de ruble, adică circa 172 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de circa 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, la începutul conflictului.

Sursa: RADOR