Sunt posibile mai multe variante de contra-acțiuni ale Rusiei în cazul în care NATO va amplasa arme lângă frontiera rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, întrebat cu privire la posibilitatea amplasării de arme nucleare ruse în Belarus.

„Nu este un secret pentru nimeni că, fără îndoială, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO) la frontierele noastre, (arme) ce pot reprezenta o amenințare pentru noi, va necesita adoptarea unor pași corespunzători pentru a echilibra situația. Aici sunt posibile tot felul de variante", a spus Dmitri Peșkov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, relatează TASS, preluată de Agerpres.

Anterior, șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei, declarase că Belarus este gata să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare ruse în cazul unei amenințări din partea NATO.

Și președintele belarus Aleksandr Lukașenko a afirmat că Minskul îi va propune Moscovei să ia astfel de măsuri, în cazul în care NATO va amplasa arme nucleare în Polonia. Lukașenko a declarat că are nevoie de sistemul de rachete balistice mobil Iskander, care are au rază de acțiune de până la 500 km și pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat NATO să înceapă negocieri la obiect pentru a oferi Rusiei garanții de securitate sigure și pe termen lung. Lista cu garanții de securitate a fost anunțată vineri de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe rus, care a precizat că Rusia ar dori ca negocierile să înceapă încă de sâmbătă, 18 decembrie.

Riabkov a spus luni că până acum Moscova nu a primit niciun răspuns din partea SUA.