Președintele Trump a lansat chiar și perspectiva participării sale la negocieri după ce liderul ucrainean a spus că va participa personal, cerând Rusiei să facă același lucru, potrivit New York Times.

Marți, Kremlinul a refuzat să spună dacă președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, va participa la tratativele cu liderul Ucrainei programate în această săptămână, după ce președintele Trump a lansat posibilitatea de a participa și el personal pentru a se ajunge la un acord de pace.

La sfârșitul săptămânii trecute, Putin a pledat pentru tratative directe cu Ucraina, ignorând însă pretențiile Kievului și pe cele ale aliaților săi care pledau ca, până luni, să se ajungă la un armistițiu imediat, în caz contrar, urmând să fie impuse noi sancțiuni. Ulterior, Trump a rugat insistent Ucraina să accepte întrevederea, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că se va deplasa în Turcia ca să participe personal la reuniune, cerându-i lui Putin să facă același lucru.

Dar, marți, când a fost întrebat cine va conduce delegația Rusiei în vederea tratativelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dat vreun răspuns.

"Vom anunța componența delegației atunci când președintele va considera că e momentul potrivit”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri S. Peskov, pentru agențiile ruse de presă.

Luni, declarația lui Trump, când a spus că s-ar putea deplasa chiar și el în Turcia, a mărit miza tratativelor programate joi, la Istanbul.

Administrația Trump s-a arătat tot mai nemulțumită de lipsa oricărui progres în eforturile sale de a media un armistițiu între Rusia și Ucraina. Recent, Trump s-a întrebat dacă Putin chiar dorește să pună capă războiului.

Marți, Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a spus că Trump a subliniat cât se poate de clar că se așteaptă ca, la tratativele din Turcia, să participe atât Zelenski, cât și Putin.

"Cred că, dacă Vladimir Putin refuză să vină în Turcia, acesta va fi un ultim semnal care ar dovedi că Rusia nu dorește să pună capăt acestui război, iar Rusia nu dorește și nici nu este pregătită pentru vreo negociere”, a spus Iermak într-o declarație.

Aliații europeni ai Kievului și-au întețit și ei presiunile asupra Moscovei în vederea acceptării unui armistițiu necondiționat de 30 de zile – o propunere făcută de Statele Unite la începutul lunii martie, pe care Ucraina a acceptat-o imediat. Cu ocazia unei vizite la Kiev efectuate la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de lideri europeni au spus că, până luni, Putin va trebui să spună dacă e de acord, în caz contrar el riscând noi sancțiuni.Marți după-amiază, niciun fel de noi sancțiuni nu fuseseră anunțate.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA