SUA au mai multe motive pentru care nu declară Rusia drept stat sponsor al terorismului, iar Ucraina înțelege acest argument, însă nu împărtășește niciunul dintre punctele enunțate de partea americană - susține ministrul ucrainean de externe.

Într-un interviu acordat agenției RBC, ministrul a menționat că primul argument al părții americane este că, atunci când un stat este declarat sponsor al terorismului, activele acestuia aflate în Statele Unite sunt deschise pentru procese din partea cetățenilor americani și a persoanelor juridice și pot fi primite ca despăgubire pentru anumite acțiuni. "Iar argumentul Statelor Unite este că aceste fonduri, în loc să fie folosite în viitor pentru refacerea Ucrainei, nu vor ajunge aici. Acesta este un argument fluctuant, pentru că, deocamdată, nu există niciun mecanism în Statele Unite cu privire la modalitatea de transferare a acestor bani pentru refacerea Ucrainei" - a adăugat Dmitro Kuleba.

Potrivit ministrului, al doilea argument este că SUA nu doresc ca prietenii și aliații săi, în primul rând din Europa, să cadă sub sancțiuni secundare ale Washingtonului. "Adică funcționează astfel: dacă ești un stat sponsor al terorismului, Statele Unite au dreptul de a aplica sancțiuni împotriva entităților juridice din țări terțe care au afaceri cu acest stat sponsor al terorismului. De exemplu, pot fi unii parteneri europeni ai Statelor Unite. Dar noi subliniem că aplicarea sancțiunilor secundare nu este o obligație, ci un drept" - a subliniat Kuleba. 

Al treilea argument, potrivit ministrului, este că lista cumulativă de criterii pentru recunoașterea unui stat drept sponsor al terorismului este scrisă în așa fel încât Rusia nu se încadrează în aceasta. "Și noi spunem că acest lucru nu funcționează, pentru că există, de exemplu, organizația teroristă Wagner, care este sponsorizată direct de statul rus și care operează nu doar în Ucraina, ci și în țările africane. Adică, cu tot respectul, cu toată recunoștința pentru tot ajutorul acordat în această chestiune, noi credem că problema respectivă ar trebui rezolvată (în favoarea Kievului, n.r.) și avem argumente în favoarea acestei poziții" - a mai declarat șeful diplomației ucrainene. 

Amintim că, la începutul acestei luni, președintele american, Joe Biden, a afirmat că Rusia nu ar trebui să fie declarată stat sponsor al terorismului. 

În iulie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia drept stat sponsor  al terorismului, din cauza acțiunilor din țări precum Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina. Cu toate acestea, secretarul de stat american, Antony Blinken, consideră că recunoașterea Rusiei drept stat sponsor al terorismului ar distruge ultimele rămășițe de diplomație existente între Washington și Moscova.

Sursa: RADOR