Kurzii, care de zeci de ani au fost împinși la marginea politicii turcești, ar putea juca un rol decisiv în alegerile din 14 mai, care vor determina dacă președintele Recep Tayyip Erdoğan rămâne la conducere după mai bine de două decenii.

În condițiile în care sondajele indică o cursă echilibrată, Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, ar putea juca rolul factorului decisiv, chiar dacă o procedură judiciară declanșată de autoritățile turce de scoatere în afara legii a partidului ar putea duce la necesitatea ca partidul să se reorganizeze sub o nouă umbrelă, comentează Reuters.

Printre kurzii care s-au adunat pentru a sărbători Newroz - echinocțiul de primăvară - în partea de sud-est a orașului Diyarbakir, cei care se opun lui Erdoğan s-au arătat optimiști cu privire la înfrângerea acestuia la alegerile prezidențiale și parlamentare din luna mai.

"Ne așteptăm ca regimul să plece și ne vom lupta pentru acest lucru. Avem mari speranțe de la aceste alegeri", a spus activistul în vârstă de 36 de ani, Zeynep Diyar, în sunetele muzicii kurde.

Inflația galopantă, gestionarea defectuoasă a economiei, represaliile și criticile publice față de modul în care guvernul a gestionat răspunsul la cutremurul din 6 februarie, care a dus la moartea a cel puțin 48.000 de oameni în Turcia, l-au pus pe Erdoğan și Partidul său pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) în situația de a se confrunta cu cele mai grele alegeri de la venirea la putere.

Mulți ani, Erdoğan i-a curtat pe kurzi, care reprezintă aproximativ 20% din populația Turciei, obținând sprijin în partea de sud-est a țării, locuită în principal de kurzi, pe baza măsurilor de consolidare a drepturilor kurzilor, prin dezvoltarea economică, precum și prin încercarea de a pune capăt unui conflict cu militanții kurzi.

Dar sprijinul kurd s-a erodat constant pe măsură ce guvernul lui Erdoğan a adoptat o linie naționalistă mai puternică, iar opozanții lui Erdoğan au făcut apel la HDP pro-kurd pentru a-l sprijini pe Kemal Kılıçdaroğlu, șeful CHP pe care partidele de opoziție îl susțin drept candidat pentru a-l învinge pe președintele în funcție. 

"Libertate și egalitate"

"Cererile noastre sunt libertatea și egalitatea", a mai spus Diyar, adăugând că îl va vota pentru Kılıçdaroğlu dacă HDP va alege să-l susțină.

Având în vedere că sondajele de opinie arată că sprijinul pentru HDP este de peste 10%, acest lucru ar putea juca un rol decisiv în alegerile care vor decide cine va conduce Turcia și dacă se va prelungi brandul economic al lui Erdoğan, care cândva a generat creștere economică și un boom în construcții, dar care acum i-a adus pe turci în situația de a lupta cu o rată a inflației de 55%.

HDP, al treilea partid ca mărime din parlament, dorește ca opoziția să susțină cererile pentru drepturile kurzilor și în alte probleme. Partidul kurd a purtat discuții cu Kılıçdaroğlu și este de așteptat să anunțe săptămâna aceasta dacă îl va sprijini.

Deputatul HDP Imam Tascier spune că Kılıçdaroğlu a recunoscut „problema kurdă”, termeni care amintesc de retorica folosită de Erdoğan în anii precedenți când căuta să obțină sprijinul kurzilor. Acum, mai spune el, Erdoğan "a dat la o parte libertățile, democrația, drepturile omului și problema kurdă".

El a adăugat că a fost certat de președintele Parlamentului în urmă cu trei luni pentru că a ținut un discurs în kurdă și nu în turcă. Mii de membri HDP, parlamentari și primari au fost închiși sau revocați din posturile lor în ultimii ani.

În 2019, HDP s-a asociat cu opoziția pentru a-i învinge pe candidații la funcția de primar ai partidului de guvernământ AKP în marile orașe.

"Nu cred că alegătorilor HDP le va fi greu să voteze pentru Kılıçdaroğlu, având în vedere eforturile sale recente de a construi punți atât către alegătorii kurzi, cât și către cei conservatori”, spune Vahap Coskun, profesor de drept la Universitatea Dicle din Diyarbakir.

În timp ce opoziția construiește punți, AKP-ul lui Erdogan este aliat cu Partidul Mișcarea Naționalistă (MHP) din 2015, când un proces de pace menit să pună capăt insurgenței din sud-estul Turciei a eșuat. MHP este un oponent ferm al mișcării kurde și al revendicărilor acesteia pentru drepturile culturale.

"Vindecați aceste răni"

Un sondaj realizat de firma de sondaje SAMER la sfârșitul anului 2022 a arătat că sprijinul pentru AKP din sud-estul Turciei a scăzut din 2018 încoace, în timp ce sprijinul pentru HDP pro-kurd rămâne stabil.

Sherif Aydin, șeful filialei AKP din Diyarbakir, a declarat pentru Reuters că sondajele sunt înșelătoare și a respins criticile la adresa răspunsului guvernului la criză. "Am făcut tot posibilul și oamenii noștri au încredere doar în Recep Tayyip Erdoğan dintre politicienii acestei țări pentru a vindeca aceste răni", a spus el.

Dar unii locuitori din Diyarbakır, una dintre zonele afectate de cutremur, spun că guvernul s-a dovedit insuficient. "Dacă ar fi luat măsuri, nu ar mai fi murit atât de mulți oameni", spune Mehmet Bektas, în vârstă de 55 de ani.

Însă provocările legale cu care se confruntă HDP ar putea da peste cap rolul acestui partid, care a câștigat aproape 12% din voturile la nivel național în 2018.

Într-un dosar aflat acum în instanță, partidul ar putea fi interzis de la alegerile din mai din cauza acuzațiilor că are legături cu militanții kurzi. HDP, care neagă orice astfel de legături, a cerut amânarea ședinței de judecată din 11 aprilie pe motiv că ar perturba pregătirile pentru vot.

Oficialii HDP au refuzat să spună ce ar face partidul dacă ședința de judecată nu ar fi amânată, dar potrivit relatărilor de presă, își va îndruma susținătorii să voteze pentru micul Partid al Verzilor și al Viitorului Stângii, care a adoptat o siglă de partid similară cu cea a HDP.

HDP s-a confruntat cu represiuni după prăbușirea procesului de pace de la Ankara cu militantul Partid al Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat grup terorist de Turcia și aliații săi occidentali. Peste 40.000 de oameni au fost uciși în insurgența declanșată în 1984.

Sursa: RADOR