Emisarul american pentru climă și fost secretar de stat John Kerry s-a întâlnit luni la Beijing cu omologul lui chinez, Xie Zhenhua. Dialogul pe problema climei, întrerupt în urmă cu aproape un an după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, e relansat.

Dialogul pe chestiunea climatică a fost reluat între principalii doi poluatori ai planetei - China și Statele Unite. Emisarul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit luni, 17 iulie, cu omologul lui, Xie Zhenhua, la Beijing. Cei doi au avut o întâlnire ce a durat patru ore, potrivit televiziunii de stat CCTV, relatează La Libre Belgique.

"Schimbarea climatică este o provocare comună pentru toată omenirea", a comentat Mao Ning, purtatoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, întrebată într-un briefing obișnuit.

China "va discuta cu Statele Unite problemele legate de schimbările climatice și va colabora cu ele pentru a-și asuma provocarea și a îmbunătăți starea de bine a generațiilor actuale și viitoare", a adăugat ea.

Dialogul privind clima a fost întrerupt acun aproape un an: China l-a suspendat pentru a protesta împotriva unei vizite în Taiwan a lui Nancy Pelosi, pe atunci președinta Camerei Reprezentanților Statelor Unite.

Atmosfera pare acum favorabilă reluării discuțiilor, chiar dacă Washingtonul vrea să arate fermitate în acest domeniu. 

China "mai are de lucru"

John Kerry va cere Chinei "să nu se ascundă în spatele afirmației că este o țară în dezvoltare" pentru a-și minimaliza angajamentul împotriva schimbărilor climatice, a arătat duminică la CNN consilierul pentru securitate națională al președintelui american, Jake Sullivan.

"Fiecare țară, inclusiv China, are răspunderea de a-și reduce emisiile", a declarat Jake Sullivan, și "lumea ar trebui să încurajeze și mai mult China, chiar să facă presiuni asupra ei, să ia măsuri mult mai radicale pentru a-și reduce emisiile".

A doua economie mondială "mai are de lucru în acest domeniu" și "John Kerry va insista pe acest punct cu ocazia deplasării sale la Beijing", unde va sta până miercuri.

În ultimele luni, s-au înmulțit vizitele de la Washington pentru a încălzi relațiile diplomatice: secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost în iunie, apoi secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la începutul lui iulie.

Venirea lui John Kerry, a treia de la preluarea funcției în 2021, vine în momentul în care impactul schimbării climatice se face simțit în mod deosebit pe planetă, cu valuri de căldură în numeroase regiuni ale lumii.

Administrația Biden estimează că domeniul climei este unul în care cele două puteri, care își fac o concurență feroce, pot coopera.

Îndoieli privind respectarea obiectivelor chineze

"Vizita lui John Kerry și reluarea dialogului pe tema climei subliniză importanța crucială a eforturilor coordonate pentru a face față crizei climatice", explică Chunping Xie, cercetător principal la Institutul de cercetări Grantham privind schimbarea climatică și mediul.

"Asta dovedește și hotărârea lor comună de a naviga într-o relație geopolitică complexă pentru a promova binele comun", adaugă ea într-un răspuns scris pentru AFP.

Cel mai mare emițător mondial de gaze cu efect de seră - răspunzător pentru schimbarea climatică -, China a promis să-și atingă vârful de emisii de CO2 până în 2030, apoi neutralitatea de carbon până în 2060. Președintele Xi Jinping a dat și el asigurări că țara sa va reduce folosirea cărbunelui din 2026.

Autoritățile au aprobat totuși în aprilie o nouă creștere a capacității de producție de electricitate din cărbune, făcând să planeze îndoiala în legătură cu respectarea obiectivelor chineze în materie de climă.

Ce să așteptăm de la această vizită?

"În termeni de rezultate specifice, un lucru în care, sper, s-ar putea face progrese cel puțin este planul de acțiune privind metanul", arată pentru AFP Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de cercetări pe energie și aer curat.

Metanul era principalul subiect de acord în declarația comună a celor două țări după negocierile climatice de la Glasgow în 2021. Dar China nu a făcut niciun progres semnificativ de atunci, estimează Lauri Myllyvirta, care apreciază că Beijingul s-ar putea "angaja să atingă un obiectiv mai ambițios" în acest domeniu. "Dar va fi nevoie de mai mult decât de o vizită a lui John Kerry pentru a reuși".

Sursa: RADOR