Ministerul britanic al apărării nu are "indicii" privind prezența unei nave de război ucrainene și a unui stoc de rachete anti-nave în portul Odesa, potrivit La Libre Belgique.

Rusia a informat, după atacul său de sâmbătă, că a distrus aceste ținte. "Nu există niciun indiciu că asemenea ținte se găseau în locurile vizate de tirurile de rachete rusești", mai precizează instituția pe contul său de Twitter.

Ministerul britanic al apărării notează de altfel că Rusia "va continua să dea prioritate distrugerii capacităților navale ucrainene". "Totuși, procesul lor de țintire este subminat de informații învechite, o proastă planificare și o abordare prea ierarhică în conducerea operațiunilor", precizează ministerul.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa, vital pentru comerțul cu cereale ucrainene. Aceste lovituri au avut loc de a doua zi după semnarea unui acord care implica Rusia, Ucraina, Turcia și ONU pentru a permite exportul de cereale din Ucraina pentru a reduce riscul de criză alimentară mondială care se profilează din cauza ofensivei ruse.

Moscova a estimat totuși că acest atac "nu poate, nici nu trebuie, să deranjeze începutul procesului de încărcare" a cerealelor.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede tocmai instituirea de coridoare securizate pentru a permite circulația în Marea Neagră a navelor comerciale și exportul a 20 - 25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Sursa: RADOR