Negocieri sub înaltă tensiune între ruși și americani au început luni dimineață la Geneva, pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenței occidentale la frontierele sale.

UPDATE

SUA și Rusia au încheiat consultările în domeniul securității de la Geneva, a anunțat luni Departamentul de Stat american, relatează Reuters.

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile și au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii ușilor deschise a NATO. Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri și a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters, AFP și EFE, preluate de Agerpres.

Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuții sincere și directe cu delegația rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete și manevre militare în Europa.

Washingtonul a avertizat Moscova că "politica porților deschise" a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a spus ea în cadrul unei teleconferințe cu jurnaliști. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor. Dar ''am fost fermi (...) în respingerea propunerilor de securitate care sunt pur și simplu inacceptabile pentru SUA'', a punctat adjuncta secretarului de stat american.

Sherman a promis că Washigtonul nu va face înțelegeri cu Rusia despre Europa, Ucraina sau NATO fără participarea acestora.

Riabkov a descris discuțiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept ''complicate, dar foarte profesioniste, profunde și concrete'' și a estimat că este nevoie de un progres și de compromisuri.

Rusia este mulțumită de ''seriozitatea'' cu care Statele Unite au primit luni solicitările Rusiei privind garanțiile de securitate, a spus Riabkov la conferința de presă, asigurând că Rusia ''nu are intenția'' să atace Ucraina.

Moscova urmează să decidă asupra continuării discuțiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO și în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus, atenționând în același timp că aceste consultări ''nu se pot transforma într-un proces care să dureze luni sau ani''.

+++

Reuniunea, care a debutat la ora locală 08:55 (07:55 GMT) la sediul reprezentanței americane din Geneva, are loc la nivel de miniștrii adjuncți de externe - secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și viceministrul de externe rus Serghei Riabkov -, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Este pentru a treia oară când Sherman și Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi președinți, Joe Biden și Vladimir Putin, din iunie 2021, pe malul lacului Geneva.

Wendy Sherman și Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanța permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.

Această a treia întâlnire lansează o săptămână diplomatică intensă în încercarea de dezamorsare a crizei explozive având în centru Ucraina.

Statele Unite și Rusia s-au poziționat ferm înaintea acestor negocieri. Washingtonul a avertizat asupra riscului de "confruntare", iar Moscova a exclus orice concesie. Mai mult, Moscova a cerut garanții de securitatea, printre care stoparea extinderii NATO către est.