Răspunzând unei întrebări ipotetice, comandantul Flotei Americane din Pacific a declarat că ar lansa un atac nuclear împotriva Chinei, dacă președintele Donald Trump i-ar ordona acest lucru, invocând loialitatea armatei față de comandantul suprem.


Întrebarea i-a fost adresată în cadrul unei conferințe privind securitatea care a avut loc la Australian National University, după un exercițiu militar SUA - Australia.

O navă chinezească de spionaj a monitorizat exercițiile militarilor americani și australieni, din cadrul Talisman Sabre 2017, relatează AP, preluată de ABC News.

”Fiecare membru al armatei americane a jurat să apere Constituția Statelor Unite împotriva tuturor inamicilor străini și domestici și să se supună ofițerilor și președintelui SUA, în calitatea sa de comandant suprem”, a explicat Scott Swift, comandantul Flotei Americane din Pacific.

”Acest lucru este esențial pentru democrația americană”, a mai spus Swift, adăugând că pot apărea ”probleme grave” în cazul în care acțiunile militare ies de sub controlul autorităților civile.

Ulterior, căpitanul Charlie Brown, purtătorul de cuvânt al Flotei americane din Pacific, e precizat că, prin răspunsul său, comandantul a reafirmat principiul controlului civil asupra armatei.

”Amiralul nu a abordat premisa întrebării, ci s-a referit la principiul autorității civile asupra armatei... Premisa întrebării a fost ridicolă”, a spus Brown.