La reuniunea NATO, aliații au discutat despre armament
Principalele subiecte la ultima reuniune din acest an a miniștrilor de Externe din țările NATO au fost înarmarea și strategiile de apărare, notează Milliyet (Turcia).
La reuniune s-a convenit că Ucraina ar trebui să fie înarmată în continuare de către aliați pentru a obține o poziție puternică în fața Rusiei în cazul unor eventuale negocieri de pace. De asemenea, a fost subliniat faptul că statele membre trebuie să răspundă așteptărilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, privind creșterea de către aliați a cheltuielilor pentru apărare.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reamintit că așteptările SUA ca aliații să aloce pentru cheltuielile de apărare 2% din Produsul Intern Brut (PIB) nu ar trebui să mai fie privite ca un plafon, ci ca un prag. Subliniind importanța industriei de apărare, Rutte a atras atenția asupra necesității de a dezvolta o strategie comună între aliați în acest domeniu. Ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen, a avansat ideea necesității creării unei "piețe unice" între membrii NATO în industria de apărare.
Și Siria s-a aflat pe masa discuțiilor
Și situația din Siria s-a aflat pe masa discuțiilor, în cea de a doua zi a reuniunii. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că organizațiile teroriste din Siria se transformă tot mai mult în structuri de tip ISIS. Membrii NATO au spus că regimul de la Damasc a gestionat greșit situația în ultimii doi ani și au fost de acord că Assad este responsabil pentru situația actuală.
Între timp, emisarul special al Franței pentru Siria, Jean-François Guillaume, s-a întâlnit la Ankara cu ministrul adjunct de Externe, ambasadorul Nuh Yılmaz. Franța nu se simte confortabil cu decizia lui Trump de a-și retrage trupele din Siria. Prin urmare, vizita lui Guillaume la Ankara este importantă.
Este de așteptat ca unitatea de principiu afișată de aliații NATO cu privire la Ucraina și Siria să constituie baza politicilor de apărare și securitate în perioada următoare. Secretarul general Rutte a reamintit, de asemenea, că amenințările hibride la adresa aliaților din partea unor țări precum Rusia, China și Coreea de Nord sunt în creștere și a anunțat că Alianța va depune eforturi mai intense pentru a combate provocările în acest domeniu.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii